Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Портних: Снехме доверието към кмета заради бавната реализация на проектите за Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:59 / 06.03.2013Коментари (0)1272
©
Интервю с Иван Портних - председател на групата на ПП ГЕРБ в Общинския съвет във Варна и областен координатор на партията.

- Г-н Портних, какво наложи ГЕРБ да свали доверието си от кмета на Варна - Кирил Йорданов, когото подкрепи за последните местни избори преди по-малко от 2 години?

- Бих започнал само с едно, че ние се събрахме на председателски съвет и взехме решение председателят на общинския съвет да изпрати предложение до Министерски съвет 6 март да бъде обявен за траурен в памет на този млад живот, който си отиде, да почетем паметта му. Анонсирахме и готовността на съветниците от нашата група да подадем оставки и общинският съвет да бъде разпуснат, и да се върви към предсрочни местни избори. Видимо е, че кредитът на доверие към местните институции е изчерпан изцяло и хората трябва да дадат своя вот, кои хора да ги представляват в местната власт. Чувайки желанието на хората и естествено, и правейки анализ на ситуацията, да наистина в неделя ние снехме доверието от кмета Кирил Йорданов. Снемането на доверието е свързано основно с бавната реализация на проектите за Варна. Ние считаме, че градът може да се развива много по-динамично с реализацията на европейски и други проекти. И именно бавната реакция на администрацията беше основният мотив за това искане и решение. Това решение го взехме изключително отговорно, едва след като беше приет бюджетът на Община Варна за 2013 година. Бюджетът е с макрорамка от 211 млн. или с около 20 млн. по-голям от миналогодишния бюджет, с увеличение в основните социално-икономически сфери, а именно здравеопазване, образование, култура, социална политика, младежки дейности и спорт и безпрецедентно увеличение на средствата за решаването на основния проблем в града, а именно дупките, уличната инфраструктура. От друга страна, изключително важно беше да бъде приет бюджета, защото ако той не беше приет, то тези всички проекти по европейски програми на стойност над 250 млн., които ще доведат качествената промяна, и които трябва да бъдат вече във фаза на реализация в средата на годината, биха били поставени на карта. Именно за това изключително отговорно приехме бюджета, въпреки опитите на опозицията да саботира тази сесия и Варна да остане без бюджет. Сега с приетия бюджет, каквото и да се случи в града оттук нататък, развитието през 2013 година е обезпечено.

- Освен исканията на протестиращите граждани за оставка, имате ли сигнали за корупционни практики и нарушения от страна на кмета на Варна?

- Ние като партийна организация нямаме такива сигнали. Не се занимаваме с подобни сигнали. Естествено, че проверки в общината се правят регулярно. Основната ни мотивация, ако това ме питате, снемане на доверието на кмета, аз я казах. Считаме, че Варна може да се развива много по-динамично, много по-бързо и по линията на усвояването на европейските средства и на европейските проекти.

- Ако Кирил Йорданов подаде оставката си, какво следва?

- Процедурата е следната - един от неговите заместници ще бъде определен за временно изпълняващ длъжността кмет до провеждането на изборите, което в максималния срок е около 90 дни.

- Заявихте, че сте готови за местен вот, склонни ли сте той да се проведе заедно с предсрочните парламентарни избори?

- Това технологично не е възможно. Заявката ни за готовност е категорична. Искаме хората да заявят наново своя вот. Правим това, за да няма напрежение, за да няма протести, за да няма пострадали по време на тези протести, за да няма агресия, за да няма насилие. Не сме се хванали за властта с две ръце. Това го заявихме многократно. Така че ние сме готови хората да заявят на едни следващи избори кои искат да ги представляват в местната власт.

- Готови ли сте да започне тотална ревизия и проверка на всички сделки и договори на Община Варна без значение дали кметът ще подаде оставката си или не?

- Естествено. Ние винаги сме били за прозрачно и открито управление. Така че имаме абсолютна готовност.

Източник: Агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Грипна епидемия обхвана страната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (457) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (620) 19%
Пълна трагедия (1719) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: