Порязаха спорен регламент за такса "Смет“

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:42 / 16.10.2012
833
Общинският съвет ще трябва да утвърди основа, върху която пропорционално да се определя размерът на таксата за битови отпадъци, в случаите когато е невъзможно да се установи количеството на генерираната смет. Решението, с което местният парламент е уредил въпроса чрез промени в наредбата за местните данъци и такси през 2010 г., е било отменено и от Административния съд във Варна, и от Върховния административен съд. Казусът трябваше вчера да бъде преразгледан от комисията по благоустройство и комунални дейности към ОбС, но поради липсата на кворум заседанието се провали. Кметската администрация обаче настоява за спешен отговор, тъй като той засяга важно перо от постъпленията в местната хазна.

Във фокуса на съдебната жалба, която подали потърпевши от нормативните промени граждани, е чл. 18А от Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на Варна. Според него, когато не може да се установи количеството отпадъци, такса "Смет" се определя за нежилищните имоти на предприятията пропорционално върху отчетната стойност, а за имотите на граждани - съответно върху данъчната оценка.

Според решението на Административния съд нормативните промени не са били разгласени по надлежния ред. Общинската администрация не е представила доказателства, обосноваващи избора на методика за облагане според отчетната стойност на нежилищни имоти и данъчната оценка за жилища на граждани и предприятия, вместо според броя на ползвателите или съобразно друг критерий. Едва в съдебното производство пълномощниците на общинската администрация са изложили тезата, че с определянето на таксата според броя на ползвателите тя би се завишила значително, но становището не било подкрепено с доказателства, става ясно още от решението на съда.

Източник: в. "Черно море"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).