Поскъпнала ли е рибата в ресторантите по Черноморието?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
08:52 / 04.08.2024
2436
С колко поскъпва рибата и морските дарове от рибарската лодка до масата в ресторанта?

Георги Димов-Чикагото е дългогодишен рибар. "За съжаление в момента рибата е много малко. Сезоните се смениха, много рано се стопли водата и сафридът, който хващаме влезе надълбоко в по-хладни води", обяснява рибарят.

"В целия свят рибата е скъпо удоволствие. Тук преди години не беше така, рибата беше много по-евтина, но сега пазарът се регулира и това нещо – става според количествата и според търсенето. Сафридът е евтин, при нас го изкупуват в рамките на 5-7 лева, на пазара обаче е 10-12 лева. Попчето 12 лева го изкупуват, а на 14 лева го продават. И то не достига понеже има доста рибни ресторанти", категоричен е той.

На един от най-големите рибни пазари в Бургас цените варират от 4 лева за килограм цаца до 40 лева за килограм калкан.

"Клиентите в момента предпочитат сафрид. Пресен черноморски сафрид имаме в момента, много е хубав. По-рядко излиза едър улов, повечето е граца. В момента е сезона на мидите, юли-август ядката е най-пълна и най-хубава. Всеки ден получаваме пресни миди. Най-предпочитани в момента са мидите и раците. Ние гледаме за всеки клиент да имаме риба, како имаме на 4-5 лева риба, така имаме и по 15-20 лева“, обяснява Зекие Мехмедова пред bTV.

"Много е топло за цацата, само замразена имаме. Няма на всеки магазин. Мидите са си на 4 лева от много години насам, сафрида е на 10 лева, ако е пресен. Прясното попче се продава  на 15 лева. Има и вносна риба – като лаврак и ципура. Прясна риба се намира все по-малко и може би затова е по-скъпа", категоричен е и търговецът Надя Келер.

А от пазара до чинията в ресторанта цената на морските продукти скача двойно. Почивка на българското Черноморие обаче не може да мине без вкусна цаца на плажа, най-често в комбинация с картофки или студена бира.

"Предвид, че хората разчитат само на един сезон, мисля че е нормално, по-високи са цените в сравнение с вътрешността на страната, но е добре… все пак става дума за два-три – всеки може да си го позволи. Цаца с биричка – това си е задължително, когато отидеш на море", коментира темата Ани, клиент в ресторанта.

"Вкусно е, рибената чорба е много хубава. Аз на морето предпочитам рибена чорба да хапвам, защото на друго място в страната почти не правят", твърди и Любомир, също клиент в ресторанта.

"Две бирички с цаца и картофки със сирене са около 20 лева при нас. Съвсем минимална е надценката. Предлагаме миди с черупката в собствен сос като предлагаме порции от половин килограм или от килограм – 7 лева е половинката, а 15 лева е килограма", пояснява ресторантьора Нина Баева.

И все пак най-поръчваната риба от българите и чужденците си остава цацата.

Виж коментарите (4)

Още по темата (1091):
21.11.2024 Варна се представя на най-голямото туристическо изложение в Източна
Германия
19.11.2024 Скъпите хотели във Варна масово предпочитани от нашенци и чужденци
19.11.2024 Община Варна се представя на три международни туристически изложения през ноември
07.11.2024 Изпращаме 2024 година като най-горещата в световната история
13.10.2024 Диня и розови домати през октомври? Това е резултатът от горещото лято
08.10.2024 Доброволци ще почистят плажа във Варна
Още новини от Новини от Варна:
Кирил Петков: Призовавам ГЕРБ да оттеглят техния кандидат за пред...
Уволниха учителката, затваряла деца в шкафове в детска градина!
Шофьорът на падналия в подлез във Варна автомобил: Спирачките отк...
Автомобил отново катастрофира във варненски подлез!
Кметът на Варна: Общината обявява конкурс!
Повече пари за две варненски болници


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).