 © Impact Press Group |  | Тенденциите по отношение на цените на продуктите, които се използват при производството на козунак бяха представени на пресконференция във Варна от председателя на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите Иво Бонев. По думи на Бонев, цените на произведените в България брашна варират от 400 до 800 лева за тон. Той допълни, че някои от производителите използват и по-качествени брашна, които се внасят на цени от около 1100 - 1200 лева за тон. Бонев добави, че в по малки граници варира цената на маята. Той уточни, че цените на маята са между 1.30 до 1.80 лева за килограм. Бонев посочи също, че в последните седмици се наблюдава чувствително завишение на цените на яйцата, което може да даде отражение в крайната цена на продукта. Той уточни, че цените на яйцата от 17 са достигнали 23 - 24 стотинки. Иво Бонев каза още, че цените на различните видове маргарин към момента са в диапазона от 1.90 до 3.60 лева.Председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите заяви също, че някои от производителите влагат в състава на козунака и оцветители. Според него прави чест на Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве, че в последните няколко седмици се осъществява кампания за щателна проверка именно по отношение на влагането на оцветители в този продукт. Бонев подчерта, че превишаването на разрешените количества от разрешените оцветители в състава на козунака при консумация може да доведе до редица здравословни проблеми като стомашни разстройства, повръщане и отикарии.
Източник: Агенция "Фокус" |