Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Посрещнахме първите чисто нови автобуси
Автор: Екип Varna24.bg 11:18 / 09.03.2009Коментари (0)1306
© Impact Press Group
Първите пет от чаканите чисто нови автобуси изцяло на природен газ вече са във Варна. Така клиентите на „Градски транспорт" ЕАД ще се возят не само в комфортни, но и в екологични и икономични рейсове. Вчера следобед те бяха докарани в базата на общинската фирма, където ги посрещнаха председателят на Общинския съвет - Варна, Борислав Гуцанов и прокуристът на дружеството Пенчо Пенчев. „Това са първите чисто нови автобуси, които влизат в „Градски транспорт" от 11 години насам ", коментира Гуцанов. Той съобщи, че скоро се чака пристигането и на другите пет вече закупени автобуса, но ще настоява до края на годината общинската фирмата да има общо 20 от този тип. Предстои новите придобивки на „Градски транспорт" да бъдат регистрирани в КАТ и най-вероятно първите им курсове по варненските улици ще бъдат след десетина дни. Движещите се с екологично гориво автобуси са от марката „Тедом" и са произведени в Чехия. Те разполагат с 29 седящи места, 54 правостоящи и място за инвалидна количка. Достъпността им за хора с двигателни проблеми се осигурява от рампа, която се пуска и прибира ръчно. Заедно с това това „Тедом"-ите могат и да „клекнат", накланяйки борда с вратите си до нивото на бордюра, с което дори да не се налага използването на рампата. Двигателят на новите варненски автобуси е разположен вертикално, а люковете на тавана се отварят автоматично. Макар и да не са климатизирани, те са по-просторни от сегашните, което означава, че през летните жеги пътуването с „Тедом"-ите ще е по-приятно.

Припомняме, че програмата за обновяване на автобусния парк на „Градски транспорт" започна през 2003 г. по инициатива на тогавашния председател на борда Борислав Гуцанов и покойния вече Живко Ников, съветник от инициативата „Граждани за Варна". През този период бяха доставени автобуси „Рено", „Мерцедес", МАН и 10 тролея. Така в момента малко повече от 25% от парка на „Градски транспорт" вече е обновен. Процентът ще се вдигне чувствително до края на годината.

След решение на Общинския съвет и последвали съдебни битка наред е въвеждането и на GPS системата в градски транспорт, която ще позволи да се следи стриктно разписанието на автобусите и да се монтират електронни табели по спирките за улеснение на гражданите.

Източник: в. "Народно дело"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Международен технически панаир 2024
Зима 2023/2024 г.
Земетресения в България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: