Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Поставят глюкозни сензори на диабетно болни деца във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 07:00 / 29.11.2013Коментари (0)657
© Impact Press Group
Днес, в Университетската болница "Св. Марина" във Варна лекари от Добрич, Бургас, Стара Загора и Плевен ще бъдат обучени как да поставят глюкозни сензори на деца - пациенти, страдащи от диабет. Според проф. Йотова, началник на Многопрофилната специализирана детска клиника, комбинацията между инсулиновата помпа и глюкозния сензор е най-доброто съвременно лечение на захарния диабет, особено при най-малките пациенти. Проф. Йотова е ръководител на екипа, който постави преди 2 седмици инсулинова помпа на най-малките пациенти с диабет у нас, 10-месечната Виктория и 16-месечната Стефани. Поставянето на сензорите и обучението на лекарите ще се състои от 13 ч. в учебна зала 501, ет. 5 в Университетската болница във Варна.

Глюкозните сензори могат да дават изключително точна и ясна картина на колебанията в нивата на кръвната захар, каквито например не могат да се проследят при измерването само с глюкомер. Сензорите правят по 290 замервания на кръвната захар за денонощие. При измерването с глюкомер, което се прави обикновено 4 пъти на ден, съществува вероятност да се засекат нормални нива на кръвната захар, но в действителност общата картина на кръвната глюкоза да не е добра. С глюкозните сензори могат да бъдат установени скрити хипо- и хипергликемии. Точното измерване на глюкозата е от изключителна важност за подобряване на контрола и проследяване на лечението.

Специалистите от "Св. Марина" ще поставят безплатно глюкозни сензори както на най-малките пациенти със захарен диабет - Стефани и Виктория, така и на още 10 деца на възраст от 3 до 17 г. и двама възрастни.

"Най-радостната новина за нас е, че дозата инсулин на Виктория и Стефани е намалена до около 2Е дневно, т.е. само за 2 седмици, откакто бебетата са с инсулинова помпа, постигнахме т.нар. ремисия (меден месец) на диабета. Невероятно, но факт! Това се дължи на прецизната дозировка на инсулиновите помпи. По-точното дозиране помага на организма сам да започне да се справя с проблема и да произвежда нужните дози инсулин за известно време - пояснява проф. Йотова. "След поставяне на сензора, прецизността при дозиране на инсулина ще бъде още по-голяма."

На фона на факта, че лечението с инсулинови помпи се провежда вече над 20 години в много държави не само в ЕС, но и по света, България остава единствената страна в европейската общност, която не реимбурсира никаква част от лечението. Семействата на Виктория и Стефани все още се опитват да съберат средства за закупуване на поставените преди половин месец инсулинови помпи, които са на стойност 7 500 лв. всяка. Варненското дружество по детска ендокринология ще дари сума за осигуряване на консумативи за лечение на двете деца за период от 8 месеца. След извоюваното преди дни увеличаване броя на тест ленти за болните от диабет над 18 години, въвеждането на някаква форма на реимбурсация при лечението с инсулинови помпи по медицински показания е следващото голямо предизвикателство пред пациенти, лекари и общественост.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (458) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (620) 19%
Пълна трагедия (1721) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: