Потвърдиха ареста на "Чирпанския"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:55 / 26.06.2009
2611
Николай Тош., с прякор "Чирпанския", разследван за участие в организирана от него престъпна група за контрол на наркопазара във Варна, ще продължи да пребивава в ареста. Днес Варненският окръжен съд отказа да измени в по-лека мярката му за неотклонение. Чирпанския беше задържан на 28 април тази година, заедно с Петър Бл. и Диян Мих., буквално няколко часа след като Варненският окръжен съд отложи наказателния процес срещу тях и други 5 лица.

Днес ВОС не намери основание да коментира поставения от защитата въпрос с „временната наказателна неотговорност" на Николай Тош., който е регистриран като кандидат за народен представител в 29-ти Хасковски избирателен район.  В настоящия момент 29 годишният мъж е обвиняем по досъдебно производство и съгласно НПК, правомощия за произнасяне по смисъла на Закона за избор на народни представители има само Окръжна прокуратура Варна. Тази институция вече се е произнесла с отказ да бъде изменена мярката за неотклонение на Чирпанския, а преди ден и Варненска апелативна прокуратура е потвърдила отказа.
Днес Варненският окръжен съд обсъжда само въпросите, свързани с обоснования извод за участието на Николай Т. в престъпленията, за които се разследва и опасността да се укрие, или да извърши други престъпни деяния. .Съдът прецени, че събраните гласни, писмени материали, други веществени доказателства и данни по категоричен начин обосновават предположението, че Чирпанския е съпричастен към престъпленията, в които е обвинен. Мъжът има и тежко съдебно минало. Осъждан е 3 пъти за същите престъпления, за които се разследва сега - участие в престъпна група за разпространение на наркотици чрез сила, заплахи и принуда. Освен че е обвиняем по настоящото досъдебно производство, Николай Тош. има и висящо наказателно производство за участие в организирана престъпна група през 2007 година отново за контрол над наркопазара във Варна чрез изнудване, сила, заплахи и принуда, както и за пране на пари. Пресслужбата на съда припомня, че от ноември месец миналата година насам, вече 5 пъти това дело се отлага по различни причини, свързани с отсъствието на адвокати или на подсъдими лица. Следващата дата, за която ВОС е насрочил заседанието е 1 юли 2009 година. Всички тези факти водят съда до извода, че ако Николай Тош. е на свобода, той може да се опита да извърши друго престъпление или да се укрие от наказателно преследване. По отношение на твърдяното влошено здравословно състояние, заради което наблюдаващият прокурор е назначил СМЕ, съдът намира, че установения здравен статус на обвиняемия не е основание да се измени ареста.  За Варненския окръжен съд в настоящия момент правилна и законосъобразна е най-тежката процесуална мярка за принуда "задържане под стража".

Днешното определение на ВОС може да бъде обжалвано пред Варненския апелативен съд на 30 юни от 11,00 часа.

Виж коментарите (0)

Още по темата (9):
01.03.2010 Чирпанския и бандата му с още една присъда от ВОС
18.02.2010 Общо 41 години затвор за "наказателната бригада" на Чирпанския
25.08.2009 Залятият с киселина - свидетел срещу групата на Чирпанския
24.08.2009 Заляха с киселина 32-годишен мъж
27.07.2009 Съкилийници пребиха украинец в ареста
19.06.2009 Чирпанския бил чист за депутат
Още новини от Новини от Варна:
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен
Кметът на Варна: Предците са ни оставили голям урок - можем да ск...
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).