Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Потвърдиха ареста на двама мъже за кражба на магистрален водопровод
Автор: Екип Varna24.bg 15:20 / 02.10.2012Коментари (0)1011
©
Радко Ганчев от Силистра и Стефан Кънев от София, разследвани за демонтирането на тръби от магистрален водонапорен тръбопровод от терасата на р. Дунав до района на Добрич, ще останат в ареста, след като днес Варненския апелативен съд потвърди определение на Окръжния съд в Добрич, с което двата бяха първоначално задържани под стража.

Ганчев и Кънев са обвиняеми по досъдебно производство на ТЗ БОП в Добрич, което от началото на м. Март тази година разследва изкопаването и демонтирането на водопроводните тръби на площ близо 45 км, на територията на две области - Силистра и Добрич. Наказанието, което законът предвижда за кражба в особено големи размери е "лишаване от свобода" от 10 до 20 години, конфискация на цялото, или на част от имуществото. Двамата мъже са обвинени за кражба на съоръжението, извършена в съучастие от ноември 2011 година до м. март тази година. Щетата е определена като крупна по размер и оценена на този етап на повече от 70 500 лева. Според обвинението, обект на посегателството е уникален за страната и стратегически за района на Южна Добруджа съоръжение - магистрален водонапорен тръбопровод, собственост на ВиК Добрич.

Адвокатите на двамата обвиняеми припомниха днес, че Ганчев чрез своята фирма "Медведев СС" ЕООД на практика е изпълнил договорните си отношения с държавната фирма "Агроводинвест" ЕАД. Договорът между двете фирми е сключен именно за цитираните строително монтажни работи. Кънев е бил консултантът по изпълнението на дейността по изкопаването и демонтирането на водопроводните тръби. Защитата припомни, че водопроводното съоръжение никога не е било действащо и със заповед на Министерството на земеделието и храните е обявено за бракуване. Пред съда беше изтъкнат и аргументът, че държавната фирма "Агроводинвест" е създадена именно за да извършва дейности по ликвидирането на неработещи, остарели и бракувани водни съоръжения, собственост на държавата. И двамата обвиняеми са викани многократно на разпит от началото на разследването и едва на 18 септември тази година са привлечени като обвиняеми.

Обвинението от своя страна припомни, че не е случаен фактът, че след демонтирането, тръбите са били предадени за скрап на фирмата на съпругата на Радко Ганчев.

За да потвърди постоянния арест на Радко Ганчев и Стефан Кънев, Варненският апелативен съд се съобрази с изключителната тежест на наказанието, което законът предвижда за това престъпление. За 6 месеца от началото на разследването и според тази съдебна инстанция са събрани достатъчно доказателства, от които може да се направи обоснован извод, че както Ганчев, така и Кънев са съпричастни към престъпната дейност, за която се разследват. Въззивният съд отказа да коментира доказателствата по същество, както и квалификацията на престъпната дейност, защото на този етап от разследването това е в правомощията на държавното обвинение. Според втората съдебна инстанция, към настоящия момент, законосъобразната процесуална мярка за принуда спрямо двамата обвиняеми, разследвани за кражба в особено големи размери на стратегическо съоръжение е "зъдаржане под стража".

Определенията на Апелативния съд във Варна, с които бе потвърден ареста на Радко Ганчев и Стефан Кънев не подлежат на обжалване.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Проблеми с боклука във Варна
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Избор на български еврокомисар
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: