Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Потвърдиха ареста на разследван за участие в престъпна група
Автор: Екип Varna24.bg 15:31 / 13.06.2011Коментари (0)1011
© Varna24.bg
Варненският окръжен съд не намери никакво основание да измени в по-лека мярката за неотклонение на Валентин Василев, разследван заедно с други три лица за участие в престъпна група, създадена да произвежда и да пласира фалшиви евро, долари и лева. Съдът остави без уважение молбата на защитата на 40-годишния шуменец и потвърди ареста му.

Василев бе задържан под стража на 21 април тази година заедно с двама свои съграждани - Владимир Николов(38 год.) и Томи Хорозов(42 год).В ареста тогава попадна и Петър Лалев(42 год.), също шуменец, но живее постоянно във Варна.

Четиримата мъже са привлечени като обвиняеми за участие в престъпна група, действала на територията на три района - в Шумен, Варна и Нови Пазар, създадена да организира производството и да пласира неистински парични знаци.

Само седмица преди изтичане на двумесечния срок, определен за разследване, защитата на Василев поиска по-лека мярка за неотклонение заради твърдяната от тях липса на категорични доказателства за връзките на Валентин с другите обвиняеми по досъдебното производство. За първата съдебна инстанция обаче е безспорно установено, че спрямо Василев има възведени три обвинения за умишлени престъпления - участие в престъпна група, създадена да произвежда и да пласира фалшиви евро, долари и лева, както и за незаконно притежание на оръжие (пушка помпа "Маверик") и боеприпаси.

Събраните в хода на разследването доказателства и към настоящия момент обосновават предположението, че шуменецът е част от престъпното сдружения. Още при полицейската акция бяха иззети множество доказателства, материали, вещи, техника, печатни машини, фалшиви пари, а от дома на Василев в с.Стан и старинни монети. Последните ще бъдат обект на друга проверка, която вече е възложена на Шуменска окръжна прокуратура.

Пресслужбата на съда припомня, че на 19 април тази година при съвместна акция на Областните дирекции на полицията във Варна, Шумен и на ГД БОП, в два имота в Шумен и региона бяха открити и иззети две офсетови печатарски машини, служили за изготвянето на фалшиви пари. Групата била наблюдавана от няколко месеца. Според разследващите дейността й била организирана и ръководена от Варна, като извършвала дейността си на територията на морската столица, в Шумен и в Нови пазар. Тогава органите на реда открили и иззели компютърна конфигурация от 4 компютъра и печатащи устройства за предпечатна подготовка на фалшивите пари.

Едната печатница била разкрита на ул. "Теча" в Шумен и край нея бил задържан Владимир. Иззети били плаки за производство на банкноти от 100 евро, огромно количество полуфабрикати на фалшиви пари с различен номинал. При последващи действия на полицията на друг адрес в Шумен, в гаража на Томи била разкрита втората офсетова машина, както и багрила, субстанции, листи с отпечатани фрагменти, компютърна техника и други вещи, предназначени за печатане на документи и на неистински парични знаци. От дома на Василев в с.Стан иззели банкноти с номинал 100 долара.

Към аргументите за потвърждаване на постоянния арест, днес ВОС добави високата степен на обществена опасност, с която законът квалифицира престъплението производство и разпространение на фалшиви парични знаци, както и актуалната и към днешна дата опасност ако е на свобода Валентин Василев да се опита да избегне наказателно преследване или да извърши друго престъпно деяние. Предстоят множество други процесуално следствени действия, очакват се и резултатите от назначените по делото различни експертизи.

Ако обвиняемият обжалва днешното определение на ВОС, ще се яви пред Варненския апелативен съд на 21 юни от 10,00 часа.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: