Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Потвърдиха домашния арест на разследван за лихварство
Автор: Екип Varna24.bg 17:19 / 02.11.2010Коментари (0)1037
© Varna24.bg
Апелативният съд във Варна потвърди определение на Варненски окръжен съд от миналата седмица, с което бе изменена мярката за неотклонение на Христо Габровски, обвинен, че упражнява незаконна банкова дейност. Въззивната инстанция остави без уважение протеста на Варненска окръжна прокуратура за изменението на мярката, още повече, че протестът не беше поддържан от Апелативната прокуратура. Така разследваният за лихварство Габровски, който е в ареста от 20 август тази година ще търпи по-леката процесуална мярка за принуда "домашен арест".

Пресслужбата на съда припомня, че Габровски е привлечен към наказателна отговорност от 18 август, заедно със съпругата си и с управителя на Заложна къща "Габор" Николай Нойков. Обвинението срещу него е, че в периода ноември 2009 - до август тази година в Девня извършвал банкови сделки, като предлагал на неограничен брой хора парични заеми и получил значителни неправомерни доходи. Разследването установило, че лихварят обезпечавал по различен начин заемите, с лихви от 10 до 20%, включително чрез ипотекиране на недвижими имоти, продажби и заплахи за саморазправа и други механизми. Според събраните доказателства Габровски бил изключително активен и последователен в придобиването и отчуждаването на имотите. В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства, в това число и със СРС, които обосновават предположението, че Христо Габровски е съпричастен към обвинението за лихварска дейност. Законът предвижда за това престъпление затвор от 5 до 10 години и глоба от 5000 до 10 000 лева. Още през август тази година ВОС допусна обезпечение на бъдещ иск за конфискация, като наложи възбрана върху 4 поземлени имота на Габровски, ведно с постройките върху тях, намиращи се на територията на Девня и на с.Неофит Рилски, община Ветрино .

Въззивната инстанция потвърждава изводите на ВОС, че няма опасност уличеният 40 годишен девненец да се укрие от разследващите или да попречи на разкриването на обективната истина. Разпитани били всички свидетели, извършени са всички процесуално следствени действия, изготвени са и експертните оценки на доказателствата. На това основание и тази съдебна инстанция преценява, че законосъобразната мярка за неотклонение на този етап е "домашен арест".

Определението на Варненския апелативен съд не подлежи на обжалване.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: