Поздрави от цял свят за 30-годишнината на "Откритие"

Автор: Екип на Varna24.bg
Коментари (0)
08:30 / 19.06.2021
1630
В своята 30-годишнина Международният музикален фестивал "Откритие“ се връща назад, за да си припомни важни моменти в неговата история. Изпълнители и автори на песни от цял свят изпращат своите поздрави за юбилея на фестивала, с който те си спомнят Варна и България.

Спомените на участници и гости във фестивала са интересни за неговата история и мястото му в музикалния живот в страната. За всички чужди гости той е възможност да се запознаят с България.

"Спомням си, че след като се класирах втори и спечелих телевизионния вот на зрителите на Малтийския песенен фестивал, аз и Джули веднага се сдобихме с право на участие в този престижен фестивал. Това беше първото ни международни участие. Спечелихме второ място в конкурса за изпълнители. Това беше старт за нашата международна кариера и начало на приятелството ни с Доно Цветков, когото и до днес считам за един от най-добрите ми приятели в музикалния свят“, казва малтийският изпълнител Лудвиг Галеа, звезда на сцената на мюзикъла. Той е гостувал на "Откритие“ самостоятелно и в дует с ДжулиЗахра, с която става известен в дуета "Джули и Лудвиг“, представял е страната си на "Евровизия“ и в много други международни фестивали.

"Участвала съм в "Откритие“ няколко пъти“, винаги с удоволствие заради високото ниво на фестивала, гостоприемността и приятелството. Създадох си много приятелства на фестивала, заради което съм щастлива“, казва турската композиторка Мине Муджур.

"Толкова много години отстояване на качество, морал в музиката и висок критерий на най-големия международен форум за забавна музика, останал в България.И през тези толкова много години "Откритие“ оцеля, въпреки трудното развитие на всичко, свързано с българската култура.В основата на това стои едно име – на един тих, скромен, но безумно талантлив музикант и ръководител, но най-вече добър човек.За мен Доно Цветков е като бялата лястовица на Йовков – вечно я търсим, знаем, че я има и със символиката си ни носи мечти за по-добро. Хора, съхранили тези добродетели, са на изчезване. Такъв е Доно за културния живот във Варна и в страната ни“, казва Веселин Маринов, който някога участва в "Откритие“ като рок музикант.

"Имам прекрасни спомени от фестивала. С удоволствие идвах във Варна и се наслаждавах на прекрасните песни и изпълнители, на прекрасната България“, казва композиторът Виктор Бабарикин, диригент на Президетския оркестър на Беларус.

"Участвал съм във фестивала като изпълнител и като гост, надявам се да се върна възможно най-скоро, защото имам фантастични спомени от фестивала“, казва италианският изпълнител Лука Сепе, когото знаем и от сцената на фестивала "Сн-Ремо".

"Имам прекрасни спомени. Обожавам града, с неговата крайбрежна алея и прекрасни хора“, спомня си изпълнителят от Азербайджан Риад Абдул.

Всички видео поздрави са достъпни в YouTube канала на "Откритие“. Там можете да видите още какво казват Деси Добрева, Петя Буюклиева, Б.Т.Р., Искрен Пецов, Гуерино Папа (Италия), Александра и Константин (Беларус), Юлия Руцкая (Киргизстан) и други.

Юбилейният концерт за 30-годишнината на "Откритие“ ще се състои на 21 юни в Градската художествена галерия. Концертът се осъществява с подкрепата на Фонд "Култура“ на Община Варна.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Избраха новата Miss Globe Bulgaria на церемония във Варна
Проблемът с изборите във Варна остава нерешен
Това е изборът на Варна: Вижте името на новия рис в Зоологическат...
Отново! Огромен клон падна върху детска площадка във Варна
Синоптиците от НИМХ казаха дали ще става за плаж в неделя
Варненец е шампион на Международната олимпиада по информатика в Е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).