Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Правим от Варна културна столица срещу 350 000 лева
Автор: Екип Varna24.bg 14:04 / 20.01.2011Коментари (0)755
© Varna24.bg
350 000 лева заделя общината от парите си за т.г. за заветната мечта да види Варна европейска столица на културата. 200 хиляди от тях ще отидат за финансирането на творчески проекти. Други 20 000 са за артпрактики и обучения в чужбина, а срещу 25 000 лева ще популяризираме изкуството на Варна в страната и чужбина.

11 от международните фестивали, които се провеждат на територията на града ни, ще струват на данъкоплатците 844 000 лева. По традиция с най-големи преференции, и съответно средства, ще се ползва Музикалният и провеждащата се в рамките на форума Лятна академия. Той ще погълне половината от общата сума. Следващ в листата е Майският хоров конкурс, който ще се "шири" с 90 000 лева. Театралният също е сред добре платените. За него са предвидени 80 000 лева. По 60 хиляди ще получат Фолклорният и Биеналето на графиката. За сметка на това новогодишната програма ще излезе на варненци едва 20 000 лева, като в тези пари не фигурират 5-те хиляди за коледната програма и запалването на елхата. Денят на Варна ще бъде отбелязан подобаващо с 30 000 лева. В графата "Национални и градски чествания", за които са заделени 340 хиляди, влизат и почетните отличия, Рождественският салон, концертите на сцена "Раковина", включително и конкурса за чешка и словашка музика, и др.

Общината ще подкрепи финансово и програмите на 12 други международни културни прояви. Тук първенецът по средства е кукленият фестивал "Златният делфин". Той ще получи 85 000 лева. "Любовта е лудост" и "Откритие" ще получат по 30 хиляди. Срещу 10 000 пък "София филм фест" ще прескочи до Варна. Като се дръпне чертата, 1,8 млн. лева са парите, които общината ще похарчи за културата на този все по-безкултурен град.

2011-а е "звездна" за Турку и Талин

Древният финландски град Турку, с който Варна поддържа топли братски отношения още от 1963 г., е новата столица на културна Европа. Престижната титла дели с естонския Талин. Те поеха щафетата от Есен (Германия), Печ (Унгария) и Истанбул (Турция).

Градове от Стария континент се състезават за званието вече 26 г. Всеки кандидат предлагат планове за културни прояви, с които демонстрира своята европейска идентичност, наблягайки на характерните си особености. Естествено, разработките трябва да включват и широкомащабни публични инвестиции извън тези, които ЕС влага в избраниците. Тези средства са в размер на 1,5 млн. евро.

Програмата на Талин е ориентирана към създаване на творческа визия на града. Акцентите са върху средновековното наследство и морското му минало. От Турку пък наблягат на значението на културата за благополучието и околната среда.

Източник: в. "Народно дело"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Лято 2024
Хороскоп за деня
Природни стихии
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: