Правят карти за слънчевия потенциал

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:33 / 10.04.2009
595
Карти и атласи ще представят слънчевия и ветровия потенциал за енергопроизводство. Изготвянето им е една от целите на проект, разработен от варненския Технически университет, съвместно с Асоциацията на производителите на екологична енергия. Той е на стойност около 905 000 лева, а финансирането му е осигурено по фонд "Научни изследвания".

544 000 лева от средствата ще бъдат изразходени за закупуване на около 20 метеорологични мачти с височина 60 метра. В момента съществуващите в страната са с максимална височина 10 метра, заявиха от екипа, работещ по проекта. Съоръженията могат да устоят на вятър със скорост 100 км/час. Освен това разполагат и с GSM комуникатори, които позволяват гледането им в реално време. Мачтите ще бъдат поставени в Североизточния регион, който се счита за един от най-подходящите за изграждане на ветроенергийни паркове. Предвижда се да бъдат събирани конкретни данни за слънчевата радиация, казаха още от проектантския екип. Данните, получени в резултат на проучванията, ще бъдат абсолютно достъпни. Очаква се картите и атласите да бъдат в помощ на общините, които искат да разберат какъв е слънчевият и ветрови енергиен потенциал в техните райони. Изградената инфраструктура и софтуер пък ще послужат за обучението и подготовката на кадри. Според изискванията на Европейския парламент, 16% от произвежданата енергия във всяка страна-членка трябва да бъде екологично чиста. У нас в момента произвежданата такава енергия е около 6 на сто от общото количество.

Източник: в. "Позвънете новини"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).