Правят училищата по-автономни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:43 / 03.11.2010
730
Българското училище се нуждае от вътрешно модернизиране и преосмисляне на някои от основните му функции. Тази теза застъпи зам.-министърът на образованието, младежта и спорта Милена Дамянова, която се включи в юбилейното десето издание на конференцията "Хуманизъм и прагматизъм в образованието" във Варна. Според нея училищата трябва да имат възможност за развитие и формиране на училищни политики. Даването на възможност на учебните заведения да станат автономни е основна цел на новия закон за средното образование, стана ясно от думите на Дамянова. Тя бе категорична, че пътят на образователната реформа минава именно през постигането на автономия на училищата. Това естествено трябва да бъде съпроводено с въвеждането на ясни механизми за отчетност и поемане на отговорности. В момента основният проблем се състои в разпиляването на средства и съществуването на паралелни, некоординирани помежду си политики, коментира зам.-министърът. Тя не се възпротиви на идеята на Варненската община за създаване на независима агенция за оценка и акредитация на училищата, но подчерта, че това е въпрос на широко обсъждане. Образованието е нещо, което засяга цялото общество, затова въпросите, които го касаят, трябва да бъдат детайлно дискутирани, посочи Дамянова. На това се дължало и забавянето на новия закон за средното образование. Окончателната му концепция обаче трябва да бъде готова до края на този месец. Дамянова припомни и за европейското финансиране от 60 милиона лева за период от 3 години - от 2011-а до 2013-а, което ще послужи за квалификация и мотивация на учителите.

Тя не пропусна да похвали варненския образователен форум като посочи, че това е проява, способстваща много за намирането на правилните подходи за реализирането на целите, посочени в програмата "Европа 2020". От своя страна домакинът и зам.-кмет по образованието, културата и спорта Коста Базитов цитира публикация на вестник "Аз Буки", в която Варна се нарича столица на образованието. Базитов припомни за пионерската роля на общината по отношение на редица нововъведения в системата на просветата. Той отчете и резултатите от изданията на конференцията до момента. За период от десет години тя е събрала 1700 учители и 25 научни ръководители, като са били изнесени 550 доклада, събрани в 9 сборника.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).