Предлагат данъкът на колите, движещи се на газ във Варна, да се намали с 50%

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (8)
16:26 / 07.02.2013
2446
Данъкът на колите, които се движат на газ във Варна, да се намали с 50%. За това ще настоява варненският общински съветник Костадин Костадинов. В понеделник той ще внесе предложението си в комисията по финанси и бюджет към местния парламент.

"Газта е горивото на бедните и една сериозна част от автомобилите ползват пропан-бутан и метан за колите си. По мои изчисления и на екипа, с който работя, около 10% от колите във Варна и региона са с газови уредби", коментира пред Дарик общинският съветник.

Според него не е редно и не е логично стара 20-годишна "трошка" да плаща примерно 50 лева данък МПС и да замърсява въздуха с вредни газове, а друга 10-годишна кола, която има газова уредба, да плаща три пъти по-висок налог просто защото е по-нова.

По думите на Костадинов нововъведението ще доведе до спад в приходите в бюджета. Същевременно тази мярка ще допринесе за увеличаване на събираемостта на налога, категоричен е той.

"Във Варна има страшно много коли, които не са с местна регистрация, а хората живеят тук. Това би могло да бъде един допълнителен стимул за тях да си регистрират колите в морския град", смята Костадинов. Според него не само ще се повиши събираемостта на приходите, но ще се подобри и екологичната обстановка на територията на общината, допълни той.

Градският парламентарист предлага също електромобилите и хибридите във Варна да бъдат освободени от данък МПС и да паркират безплатно на общинските паркинги.

"Те са малко на брой - не знам дали във Варна има и пет електромобила , но става дума за символичен жест. Това показва един ангажимент на общинската ни администрация към най-съвременните и екологични норми, а и електромобилите са бъдещето на автомобилния транспорт", коментира Костадинов. В тази връзка той ще предложи общината да финансира и да изгради една обществена станция за зареждане на електромобили по модела на София.

Костадинов ще предложи също да се запази общинската програма за инвитро. Според него не са състоятелни оправданията, че има национален фонд "Инвитро". "Парите там не са напълно достатъчни. На второ място - общинската процедура е доста по-олекотена от бюрократична гледна точка. По-бързо и по-лесно става, което е плюс за общината пред държавната администрация", смята Костадинов. Той ще настоява от местната хазна да бъдат осигурени 100 000 лева за финансиране за инвитро процедури.


Виж коментарите (8)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).