Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Предлагат данъкът на колите, движещи се на газ във Варна, да се намали с 50%
Автор: Екип Varna24.bg 16:26 / 07.02.2013Коментари (8)2446
© Varna24.bg
Данъкът на колите, които се движат на газ във Варна, да се намали с 50%. За това ще настоява варненският общински съветник Костадин Костадинов. В понеделник той ще внесе предложението си в комисията по финанси и бюджет към местния парламент.

"Газта е горивото на бедните и една сериозна част от автомобилите ползват пропан-бутан и метан за колите си. По мои изчисления и на екипа, с който работя, около 10% от колите във Варна и региона са с газови уредби", коментира пред Дарик общинският съветник.

Според него не е редно и не е логично стара 20-годишна "трошка" да плаща примерно 50 лева данък МПС и да замърсява въздуха с вредни газове, а друга 10-годишна кола, която има газова уредба, да плаща три пъти по-висок налог просто защото е по-нова.

По думите на Костадинов нововъведението ще доведе до спад в приходите в бюджета. Същевременно тази мярка ще допринесе за увеличаване на събираемостта на налога, категоричен е той.

"Във Варна има страшно много коли, които не са с местна регистрация, а хората живеят тук. Това би могло да бъде един допълнителен стимул за тях да си регистрират колите в морския град", смята Костадинов. Според него не само ще се повиши събираемостта на приходите, но ще се подобри и екологичната обстановка на територията на общината, допълни той.

Градският парламентарист предлага също електромобилите и хибридите във Варна да бъдат освободени от данък МПС и да паркират безплатно на общинските паркинги.

"Те са малко на брой - не знам дали във Варна има и пет електромобила , но става дума за символичен жест. Това показва един ангажимент на общинската ни администрация към най-съвременните и екологични норми, а и електромобилите са бъдещето на автомобилния транспорт", коментира Костадинов. В тази връзка той ще предложи общината да финансира и да изгради една обществена станция за зареждане на електромобили по модела на София.

Костадинов ще предложи също да се запази общинската програма за инвитро. Според него не са състоятелни оправданията, че има национален фонд "Инвитро". "Парите там не са напълно достатъчни. На второ място - общинската процедура е доста по-олекотена от бюрократична гледна точка. По-бързо и по-лесно става, което е плюс за общината пред държавната администрация", смята Костадинов. Той ще настоява от местната хазна да бъдат осигурени 100 000 лева за финансиране за инвитро процедури.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 07.02.2013 г.
0
 
 
Типичен пример за популизъм. Ще намали данъка на колите на газ, защото по-малко замърсявали. Така е. Но тогава колите с ниски емисии, с ЕВРО 5, защо ще са с висок данък? Защото, които има пари за такава кола е богат. В такъв случай за какво е този цирк с подобни предложения? Вероятно само заради изборите.
Aнонимен
на 07.02.2013 г.
0
 
 
Пълни глупости са това, данъка на една 20 годишна кола под 100 коня е под 30 лева. С това нещо се цели богатите да бъдат облекчени, 90 процента от скъпите коли във Варна са с газово, веднага щом я вземат и бухат газовото "богатите гъзари" .Пример Бентли за 200 бона с газово, интересно колко е беден тоя щом е сложил на такава кола газово.За сметка на това данъка на една таква кола е над 300-400 лв , като му сложат това облечение за данъка, ще плаща 200 лв данък, а може и по малко.
Aнонимен
на 07.02.2013 г.
0
 
 
Хитро.Парите,които ще бъдат загубени ще се набавят като няколко хиляди автомобила на газ се регистрират.Ползата за общината ще е минимална.Но за да се регистрират колите,то и хората трябва да се регистрират с варненски адрес,което ще е причина бюджета на града да бъде увеличен,защоо освен на данъчна основа бюдета на общините се гледа и от брой население.направили се Варна има шанс и на хартия да стане втори по големина.А за адекватно разпределение на парите трябва и да се знае рочен брой на хората.Да се махне безсмисленичт данък куче(който никой не плаща)И
0
 
 
Ами тези , които имат дизелови автомобили и не могат да си сложат газова уредба , какво да правят .Те да не би да са много богати?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: