Предлагат майки да носят чужди деца до 38 години

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:12 / 31.05.2010
864
Възрастово ограничение до 38 години за жените, които искат да износят чуждо дете, предвижда един от текстовете в законопроект за сурогатното майчинство у нас. Елементите от новата нормативна уредба ще бъдат внесени за разглеждане в парламентарните комисии до 15 юни. Това съобщи адвокатът Гергана Върбанова от Фондация „Искам бебе" на форум за отговорно родителство, който се проведе във Варна. Обмисля се възможността и за по-висока възрастова граница, но само ако има пряка роднинска връзка между заместващата и социалната майка. Друго условие за майките заместители ще бъде да са родили поне едно живо дете.

Предвиждат се корекции в редица закони преди сурогатното майчинство у нас да стане реалност. „Вече се работи по промените в новия Семеен кодекс, тъй като в него е записано, че майка е тази, която е родила детето", посочи Върбанова. Промени ще има и в Кодекса на труда, Закона за здравето, за наследството, Наказателния и Гражданско-процесулания кодекс. Всяка промяна е свързана с избягването на комерсиализма при износване на чуждо бебе от заместваща майка, обясниха специалистите от фондацията.

Между сурогатната и социалната майка ще се сключва предварителен договор, който ще възпрепятства всякакви съдебни претенции в бъдеще. За износването на бебе бременната ще бъде компенсирана с финансови средства според направените разходи. Засега обаче никой не е пресметнал колко биха стрували те. Сурогатната майка ще носи съдебна отговорност, ако огласи публично тайната на износването. Жени, отговарящи на критериите да износват чужди деца, ще бъдат включени в специален регистър. Към сурогатни майки ще могат да се обръщат само двойки, които са сключили граждански брак.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).