Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Председателят на ОбС-Варна, Христо Димитров: няма да приема която и да е партия да използва институцията за водене на предизборна кампания
©
Председателят на общински съвет - Варна, Христо Димитров излезе с публична позиция във връзка с днешния скандал, който се разрази между него и кметът на града, Благомир Коцев. Припомняме, че по време на брифинг в сградата на общината двамата с Коцев се разминиха реплики, след което Коцев напусна залата.

Varna24.bg публикува позицията на Христо Димитров без редакторска намеса:

Позиция на председателя на Общински съвет-Варна по повод публикувания от кмета "черен списък“ с имена на общински съветници!

Уважаеми представители на медиите,

Уважаеми граждани, 

Преди броени дни станахме свидетели на поредния изкуствено създаден скандал от кметския екип, като този път бяха прекрачени границите на основни човешки принципи. Кметът на град Варна Благомир Коцев публикува публично "черен списък“ с имена на общински съветници, несъгласни с негово предложение. Заклеймителният акт е аналогичен на случая, в който имена на варненски учители фигурираха в един друг списък. Тогава кметът осъди остро опитите за публичен линч над хора, изразили свободно своята позиция. Месец по-късно двойните стандарти на кмета са налице. Този път поводът за изготвяне на списък и поставяне на забранителни знаци пред имена на съветници беше заради отложено  предложение за създаване на екипи за леки ремонти за територията на целия град.

Държа да се отбележи ясно и категорично, че целият Общински съвет настоява да има екипи за бързи ремонти. Многократно с колегите общински съветници, независимо от партийната им принадлежност, сме изразявали нуждата от обособяването на подобни екипи за всеки район на Варна. В зала "Пленарна“ сме разисквали тази тема в продължение на часове с желанието екипите да бъдат организирани по най-добрия начин и хората реално да усетят, че се решават проблемите им и има промяна в градската среда.

Настоявам да се знаят и фактите по казуса. Предложението на кмета беше внесено в Общинския съвет на 26 април 2024 г. и съответно разпределено за разглеждане към ресорните комисии. Една от тях е ВрК "Структури и общинска администрация“, на чието заседание през юни въпросът беше много обстойно разгледан. Предложението на кмета е леките ремонти да бъдат възложени на ОП "Управление на проекти и озеленяване“. Позицията на мнозинството колеги, която и аз подкрепям, е, че управлението на мобилните екипи трябва да бъде делегирано на районните кметства, защото именно районните кметове са най-близо до хората и са наясно с най-неотложните ремонти. По този начин ще има равнопоставеност между всички райони и субективната преценка кой ремонт е по-спешен се минимизира. Намалява се и възможността периферните градски части да бъдат пренебрегнати за сметка на централните. Тогава администрацията на кмета се ангажира да вземе под внимание направените от общинските съветници препоръки и да преработи предложението.

Но какво в действителност се случва – на заседанието на ВрК "Структури и общинска администрация“ преди няколко дни за разглеждане е внесено абсолютно същото предложение, от същата дата – 26 април 2024 г., като към документа са прикрепени две разяснения от страна на кмета. Казано простичко – кметът иска общинските съветници да одобрят нещо, което те вече остро са разкритикували. Нещо повече – иска тяхното съгласие, без да се съобрази с техните забележки. И за капак – публикува имената им на "стена на срама“.

Искам да напомня, че общинските съветници, без значение от партийна принадлежност, не са "гумен печат" на кмета. Тяхното право на глас е легитимирано от техните избиратели, а гражданите на Варна са единствените хора, пред които отговарят. Натискът към тях е неприемлив, несъвместим с принципите на демокрацията и няма да бъде допускан от Общински съвет – Варна. 

Предстоят избори и използвам повода категорично да заявя, че в качеството ми на председател на Общински съвет - Варна няма да приема която и да е партия да използва институцията за водене на предизборна кампания. Градът ни не заслужава това, което се случва. Варна има нужда от общи идеи и дела!

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
преди 43 мин.
0
 
 
какви глупости говорите бе Предния кмет разпродаде варна сега този ви е виновен. 10години боклук не може за 1 да се изчисти... най-вече като то пречат..
Aнонимен
преди 1 ч. и 9 мин.
0
 
 
Този КМЕТ има ли нещо , което да е направил и видимо да се е променило.Боклук,мръсотия около контейнерите ,счупени машинки в Гр.транспорт, мръсни улици., подлезите ...ужасни.
Aнонимен
преди 1 ч. и 40 мин.
0
 
 
Пак искате да замажете положението. Сега като се обадиш на дежурния по районно кметство съобщаваш и до там, защото районните кметства имат малък бюджет и после трябва да се молят на голямата община да им отпусне средства за каквото и да е. И така накрая пак нищо не се случва.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Ремонти във Варна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Кралица Елизабет II почина!
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: