Представят изложба на български художник от гръцки произход във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:42 / 25.10.2012
990
Галерия "Графит" и арх. Венелин Жечев представят за първи път във Варна самостоятелната изложба на българския художник от гръцки произход Михалис Гарудис. Експозицията, която включва 45 платна, ще покаже различни тематики, свързани с неговото творчество, но най-вече излъчващи духа на Средиземноморието. В центъра им са мотиви от Егейско море, тъй като за автора то е неизчерпаем източник на вдъхновение и маслиновите дръвчета от Самотраки, като символ на умиротворението.

Михалис Гарудис е роден в Дидимотико, Гърция, през 1940 година. От 1948 до 1986 година е емигрант в България и Унгария. В София завършва Художествената академия, специалност "Живопис" при проф. Илия Петров. Гарудис участва с успех във всички Общи художествени изложби в столицата и страната. През 1971 година той урежда първите си самостоятелни изложби съответно в София и Париж. От 1986 година живее в Солун и излага свои творби във Виена, Люксембург, Кан, Мексико, Мадрид, Париж и Ню Йорк. Частни колекционери от Италия, Япония, Франция, Гърция и България притежават негови композиции. Още от студентските си години навлиза в кръга на изявени български интелектуалци и става един от тях. Общува с големите актьори Йордан Матев и Спас Джонев, близко приятелство го свързва с Въло Радев, Стефан Данаилов, Христо Тотев, Любомир Левчев, който открива първата му изложба в галерията на Съюза на българските художници на ул. "Шипка" 6 и му е посветил проникновени стихове.

"По софийските павета си търся отминалата младост - твърди известният гръцки художник - Тръгнах от София, стигнах до Солун, но никога не можах да се отскубна от едното място и да се присадя на другото".

"Повечето ми картини са с Егейски мотиви, започнах с живопис, а после преминах на монументални неща, сега творческите ми изяви са между фото-реализъм и хипер реализъм с елементи на сюрреализъм".

Друг голям гръцки творец и забележителна личност поетът Янис Рицос пише за Михалис Гарудис: "Той е един голям талант, един изключителен художник. Неговото изкуство, черпи големите истини на древната гръцка традиция, което обновява сполуките на нашата съвременна революционна епоха".


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).