Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Предварителният проект на ОУП на Варна остана негласуван
Автор: Екип Varna24.bg 16:31 / 21.11.2008Коментари (0)733
© Varna24.bg
Въпреки очакванията предварителният проект на Общия устройствен план за Варна да бъде гласуван от работната група на местния и национален експертен съвет, това не се случи. В продължение на два дни спецовете съставили плана, заедно с архитекти, проектанти, съветници, изслушаха и обсъждаха параментрите му. Бяха направени и редица забележки, които в бъдеще трябва да се обсъдят и мотивират, за да залегнат в схемите. Това трябва да стане преди гласуването на зданието, обясниха специалистите. Проектът ще мине през обществени обсъждания по райони и за съгласуване в различните министерства. Съгласно процедурата корекциите ще се нанесат в 40 дневен срок.
Главният архитект на София Петър Диков се изказа позитивно за зданието, с мотива, че "само с такива документи се постига коректност в управлението. Фактът, че плана е достъпен за всички дава яснота на действията". Диков подчерта, че няма идеални ОУП и винаги ще има пропуски, недоволни и засегнати. Архитектът определи мечтите за изграждането на реласов транспорт като осъществими "в светлото бъдеще" и посъветва към развитието на останалите видове транспорт.

"За мен Варна е най- перспективния град в България, който може да надскочи и оптимистичните прогнози за развитието си ", каза той. Архитектът обаче постави като основен проблем замърсяването на варненското езеро, заради заустването на 6 пречиствателни станции. Трябва да се предприемат спешни мерки, защото езерото ще се превърне в проклятие за хората. Те ще бъдат пренудени да живееят около "миризлив гьол".

"В предварителния проект на ОУП няма мисъл за индустрията. Един град трябва да има производство. Няма подобна ситиация в света, при която градът да се храни само от туризъм и атракции", каза Диков. Той се обяви и за занижаване на параметрите на жилищното строителство. 

Главният архитект на община Варна арх. Иван Трендафилова пък очерта минусите в зданието. Като основен той посочи големият брой въведени зони. Според него ОУП не трябва да бъде толкова подробен, защото това ще създаде затруднения в бъдеще.

Специалистите, изготвящи ОУП препоръчват да се запазят три терена за третиране на битови отпадъци в Кайсиева градини. Те бяха категорични обаче, че не трябва да се прави депо, тъй като теренът карстов, а да бъде отделено място за разделно събиране на отпадъците.

Източник: chernomore.bg









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Български тенис
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: