Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Премиерът и здравният министър откриха ново отделение по образна диагностика в УМБАЛ "Св. Марина"
Автор: Екип Varna24.bg 14:33 / 27.05.2009Коментари (0)975
© Impact Press Group
С инсталирането на първия в страната позитронно-емисионен томограф в Университетската болница "Св.Марина" - Варна е постигната цялостна дигитализация на образната диагностика в лечебното заведение, с което тази дейност отговаря изцяло на европейските изисквания и стандарти. Ползата е за всички български граждани, защото това води да увеличаване броя на обслужените с тежка патология и до прецизиране на диагностичния процес. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев, който заедно с министър-председателя Сергей Станишев откриха новото отделение по образна диагностика в УМБАЛ „Св. Марина" - Варна, съобщиха от здравното министерство. Обновяването на Отделението по образна диагностика в УМБАЛ стана възможно с финансови средства, осигурени от Министерството на здравеопазването. МБАЛ "Св. Марина" е най-големия диагностично-лечебен и консултативен университетски болничен комплекс в Североизточна България с национално значение и обслужва 25 % от населението на страната.

Д-р Желев посети ангиографската лаборатория на болницата, където предстои да бъде изградено новото отделение по нуклеарна метаболитна лъчетерапия. В лабораторията ще бъде инсталиран позитронния емисионен томограф, който е на стойност 5 млн. лв. Апаратурата дава възможност за изключително високо качество на образа и за прецизна диагностика на пациентите с онкологични заболявания Освен с новия позитронно-емисионен томограф отделението по образна диагностика разполага и с друга уникална за страната апаратура - 128 срезов, 4-измерен томограф на стойност 3 600 000 лв., ядрено-магнитен резонанс - последно поколение на стойност 4 500 000 лв., остеометър за цяло тяло с висока резолюция на стойност 150 000 лв. и др.

Министър Евгений Желев посочи, че въпреки кризата финансовото състояние на държавните болници в страната е добро. Няма отлагане на операции или връщане на пациенти поради недостиг на финансов ресурс. Като цяло през последните 4 години държавата е инвестирала 540 милиона лева за купуване на нова апаратура и ремонти в лечебниците като през 2009 година със същата цел са предвидени 45 милиона лева, посочи д-р Желев. Той уточни, че за ремонт на спешния център на МБАЛ "Св.Анна" Министерството на здравеопазването е осигурило около 1,5 милиона лева.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: