Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Премиерът награди със златен часовник Стефан Капитанов
Автор: Екип Varna24.bg 13:15 / 01.03.2011Коментари (0)3141
Златен швейцарски джобен часовник с капаче, върху което е изобразен гербът на България, и грамота за висок професионализъм в управлението на "Евксиноград" получи Стефан Капитанов като награда от премиера Бойко Борисов.

Отличието е по повод излизането в пенсия на доскорошния шеф на правителствената резиденция. Кормилото на "Евксиноград" пое Меглена Роева. Тя наследява на поста Капитанов, който бе управител 12 г. и ръководи резиденцията по времето на четирима премиери - Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Бойко Борисов.
"Премиерът ме прие в неговия кабинет в МС в присъствието на главния секретар. Там официално бе представена и новата управителка. Приемам жеста като оценка за онова, което съм свършил. Значи работата ми не е останала незабелязана. Премиерът загатна, че биха могли да ползват моя опит, натрупан в "Евксиноград" през последните години. Аз от своя страна съм готов, ако има нужда, разбира се, да помогна със съвет", заяви за в. "Черно море" Стефан Капитанов.
Близки до МС пък довериха, че в последните 2 години са пенисонирани немалко държавни служители, но подобен жест Бойко Борисов прави за първи път.

В почетната грамота с дата 24 февруари е записано: "За висок професионализъм, компетентност, отговорност и значителен принос за реализиране основните задачи на обекта по време на изпълнение на длъжността управител на стопанство "Евксиноград".

Ексшефът опази богатството и съхрани духа

По време на управлението на Капитанов резиденцията успя не само да опази културно-историческото си наследство, но и да възстанови много артефакти от миналото, които превръщат "Евксиноград" в истинско национално богатство.

Стефан Капитанов неведнъж е заявявал, че ръководното място освен всичко друго изисква и много да обичаш "Евксиноград", защото това местенце е съхранило уникална атмосфера и културно-исторически дух. "Повечето време през тия 12 години съм бил на работното си място и по-малко у дома", призна бившият управител.

По негово време бе сглобен и ремонтиран часовникът на дворцовата кула, който години наред прашясваше по мазетата. Днес той отмерва точно времето и пее на всеки 15 минути. По инициатива на Капитанов бяха изровени от мазета и складове старите каминни часовници, повече от 10 на брой, които също бяха ремонтирани и сложени по местата им в двореца. Те са историческа ценност, тъй като са подарявани на българските монарси от европейски кралски особи. По идея на Капитанов през 2004 г. изцяло със средства от дарения на фирми и частни лица в резиденцията бе вдигнат храмът "Св. Димитър" - на мястото, където преди години е бил старият храм със същото име. В този храм, в който се отслужват литургии по празниците, 2 от иконите са дарение от Капитанов - на Свети Илия и на Свети Стефан. Възстановена бе и старата манастирска чешма, както и фонтанчето с пикаещото момченце. Пак в последните години по алеите на резиденцията се повиха старите железни фенери от царско време, които бяха реставрирани, лъснати и вечер създават уют и спокойствие в красивата природа. Преди няколко години съвместно с Регионалния исторически музей в "Евксиноград" започнаха разкопките на уникалната средновековна крепост "Кастрици", зароди се и идеята за реставрация на старата царска конюшня и уреждане там на музейна сбирка. Пак с дарения бяха ремонтирани и обновени изцяло тенискортовете, а паркът на резиденцията вече три лета става домакин на благотворителния оперен фестивал "Опероса".

Като управител Стефан Капитанов създаде традицията на 1 февруари всяка година да се прави възстановка на обичая Трифон Зарезан, на който по традиция се изсипва местната власт. През 2003 г. бяха изкоренени част от старите насъждения и бяха подменени с нови, с посадъчен материал от Франция и Германия. Те вече дават добра реколта.
В края на миналата година екипът на резиденцията спечели проект за цялостна реставрация на двореца. Парите - 5 млн. евро, идват по европейска програма, а реципиент е правителството. Предстои най-мащабната реставрация в историята на този културен паметник.

Източник: в. "Черно море"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Софка заминава
15:40 / 21.09.2024
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: