Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Преминахме към лятното часово време
Автор: Екип Varna24.bg 09:26 / 28.03.2010Коментари (4)805
© Varna24.bg
Тази нощ в 3.00 часа през преминахме към лятното часово време. Часовниковата стрелка се премести с един час напред. Връщането към астрономическото часово време ще се извърши в края на октомври. Идеята да се местят стрелките на часовниците се е родила в главата на американец, а за първи път е била приложена в Германия по време на Първата световна война през 1916г. Целта е била да се икономисат свещи и електричество тъй като страната изпитвала недостиг на суровини.

Скоро след това примерът на Германия бил последван от Великобритания, Канада и САЩ. Сега това се прави в 110 страни по света. Сред европейските държави само Исландия никога е въвеждала лятно време. У нас местим стрелките на часовниците от 1979 година.

В Русия с настъпването на лятното часово време тази година страната ще загуби два от часовите си пояса. Часовата реформа е по нареждане на президента Дмитрий Медведев. Той възложи правителството да проучи въпроса за намаляването на часовите зони от 11 на 5 и за отмяна на зимното и лятното часово време. Според президента намаляването на часовите разлики ще съживи деловата активност, ще стимулира стопанските връзки и проектите. Медведев за първи път повдигна въпроса за съкращаване на часовите пояси в посланието си пред федералния парламент миналата есен. Идеята му бе подкрепена от руски учени и експерти,които са изчислили, че часовата промяна не води до икономии.

Досега в Русия имаше общо 11 часови зони. Някои от тях обединяваха доста голям брой руски административни субекти, а други само един или два субекта. Съгласно реформата пет субекта не промениха стрелките тази нощ, защото са включени в други часови пояси. Камчатка и Чукотка, например, стават част от Магаданския часови пояс, в който времето е с 8 часа напред от това в Москва.

Източник: Ekipnews









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Горд член на "Глас народен", начело със Светльо Хиподилски! Бивши комунисти няма! Б(*П, ГЕйРБ, ДуПеСе и Атака - в Батака! Време е за промяна!
на 28.03.2010 г.
+1
 
 
В Русия съм, в Русия съм :D
0
 
 
Тов с лятното време си е суперско, какво толкова на му харесвате, някой си спал един час по-малко, голям рев, голяма работа, чувствал се уморен, какво му е лошото вместо в 6 часа, да се стъмва в 9?Вместо като тръгваш на работа сутрин в 7:30 да е студено и разведеляващо се, да грее слънчице и да е позатоплящо се.Лятното часово време е по-доброто такова време, един-два дни за аклиматизация и всичко вече е 6 точки.А икономия винаги има, сега ще пускаме осветлението с поне час по-късно, толкова реклами за световния ден на земята, да гасим лампите за един час в събота.Сега като до октомври ще пускаме един час по-късно осветлението не е ли пак същото? Поздрави на всички.
+1
 
 
Според мен пък е по-добре лятото да се стъмнява по-късно... А колкото до икономийте, не съм запознат, но колкото и да са малко е хубаво да ги има, защото сами виждаме какво става с домът ни - Земята!
-2
 
 
С две думи пълна каша :) Вече не ползваме свещи и щом руските учени казват, че не се икономисва почти нищо - значи може да се приеме края на този ритуал :) Американците все измислят някакви глупости и се бъркат в живота на целия свят :)
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: