Преразглеждане на приватизационния договор на БМФ, иска зам.-министър

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:57 / 24.03.2009
687
Приватизационният договор на БМФ трябва да се преразгледа и ако има нарушения по отношение запазване броя на плавателния състав, да се положат усилия те да бъдат отстранени. Това заяви във Варна на организирана от НДСВ кръгла маса за проблемите на морския транспорт ресорният зам.-министър Красимира Мартинова. Коментарът й беше по повод готвените от новия собственик „Кей Джи Меритайм Шипинг" съкращения на 719 моряци. За част от тях има вероятност да бъдат преназначени в дъщерни дружества, но ръководството на компанията трябва да положи максимални усилия да разреши социалните проблени на всеки един, добави Мартинова. Тя отказа да даде мнение дали има нарушения на приватизационния договор.

Като една от най-добрите сделки за държавата определи продажбата на БМФ директорът на Агенцията по приватизация Тодор Николов. Той изрази съжаление, че сделката не е осъществена по-рано. По време на преговорите финансовата криза вече се е усещала на западните пазари, но не е повлияла на цената. Според Николов купувачите на параходството имат малшанса да се борят с кризата и нямат време да преструктурират дружеството така, че да изпълнят бизнес плана си.

Цените на пазарите, на които работи БМФ, в момента са паднали до най-ниската си точка от 10 години. Старите кораби не могат да бъдат продадени и съответно да бъдат поръчани нови. Ако приватизацията не се беше състояла, днес щяхме да говорим за оцеляването на параходството, а не за съкращения. В сегашния момент те са по-малкото зло, завърши Тодор Николов.

Безпокойство от съкращенията и от промените в закона за приватизацията, които дават възможност на купувача да предоговаря с държавата поетите ангажименти, изрази по време на дискусията министърът на държавната администрация Николай Василев. Според него държавата е пропуснала златни времена за отдаване на концесия на повече пристанища. Данъчните облекчения могат да стимулират моряците да плават под български флаг, а компаниите да регистрират корабите си под него, смята Василев.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).