Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Превръщат Варна в град – регион
Автор: Екип Varna24.bg 17:46 / 05.03.2009Коментари (0)1313
Проект за актуализация на плана за развитие на община Варна 2007- 2013г. беше представен на обществено обсъждане. Новата разработка е на Регионалната агенция за предприемачество и иновации - Варна (РАПИВ) съгласно общински договор от 24 ноември м.г. Промените в стария план, който е от 2005г., се налагат по три причини. Това са излезлия закон за регионално развитие, съобразяване с оперативните програми и новата икономическа ситуация.

Проектът е на 302 страници, като е запазена структурата на предходния документ, каза изпълнителният директор на РАПИВ Димитър Радев. Той е съобразен с националната стратегическа референтна рамка и плана за развитие на селските райони. Съгласно изнесените данни през годините община Варна реализира 70 % от брутния вътрешен продукт на областта, 33 % от този на Североизточния регион и 4,5 % от националния. Сред силно развитите отрасли бяха посочени машинностроенето, строителството и транспорта. Морската индустрия пък формира 5 % от приходите от продажби.

Туризмът е сред основните посочени отрасли за икономиката на общината и бележи непрекъснат възход. Годишно се реализират около 5 млн. нощувки, а 611 хил. чужденци посещават Варна. Градът е и академичен център, разполагащ с 5 висши учебни заведения. Приоритетно се обучават над 30 хил. студенти, а научните работници са около 2 хил. души. В стратегическата част на актуализирания план са включени 179 мерки, 27 специфични цели и 6 приоритета. Акцентът е поставен във визитката за превръщането на Варна в град - регион с морски, културен, академичен, транспортен и туристически център. По предложение на шефът на общинската дирекция по социални дейности и жилищна политика д-р Здравко Марков във визитката ще се включи и рекламирането като социално- медицински център. По думите на д-р Марков за последните 5 години Варна е наситена с над 40 социални услуги, за което останалите общини завиждат.

Шефът на РАПИВ посочи и основните цели на актуализацията на план. Сред тях попадат икономическият растеж, повишаване качеството на човешкия потенциал и успешното интегриране в европейските структури. Като специфични цели пък бяха посочени стимулиране на публично-частното партньорство и на сдружаването чрез мрежи и клъстери, както и привличането на инвестиции в местната икономика. Зам.-кметът доц. Борислав Борисов заяви, че планът по скоро се явява като пожелателен стратегически документ с очертани цели, направления и мерки за развитие. Документът ще бъде внесен за разглеждане в Общинския съвет, а в по-късен етап със заповед на кмета Кирил Йорданов ще бъде определена група за отчитане изпълнението на плана.

Източник: chernomore.bg









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: