Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
През 2011-а повече варненци са сменили личния си лекар спрямо 2010 г.
Автор: Екип Varna24.bg 09:52 / 13.01.2012Коментари (0)659
© Varna24.bg
При смяна на общопрактикуващ лекар пациентът ще предоставя на новия си личен лекар извлечение от медицинската документация. Извлечението с копия на необходимата медицинска документация ще се получава от предишния общопрактикуващ лекар, съобщават от РЗОК - Варна.

Съдържанието на извлечението при смяната на личен лекар и редът за предоставянето му на пациентите ще се определят от НЗОК. Това гласи член 120 от новия Националния рамков договор за медицинските дейности за 2012 година. Новост в национален рамков договор за тази година е и това, че правото на първоначален, постоянен или временен избор на личен лекар да може да се осъществява и с разпечатани образци на регистрационните форми от официалната страница на НЗОК.

Както и досега, първоначален избор на общопрактикуващ лекар ще може да се осъществява по всяко време, а постоянен - през месеците юни и декември. В сила остава и заплащането на потребителска такса от 1 процент от минималната работна заплата, както и освобождаването от заплащането й на категории лица по член 37, ал. 3 от Закона за здравното осигуряване и на пациенти със заболявания, посочени в списъка на заболяванията, при които здравноосигурените лица са освободени от заплащане на потребителска такса, който може да се види в приложение №12 на НРДМД 2012.
Новият Национален рамков договор за медицинските дейности позволява избор на диспансеризация на пациенти над 18 години, които имат заболявания, класифицирани в един клас, но с различни МКБ-кодове, за едни от които подлежат на диспансерно наблюдение при личен лекар, а за други - при лекар-специалист, да бъдат наблюдавани изцяло от общопрактикуващия си лекар, ако не заявят изрично желание за извършването й от специалист.

През декември 2011 година 11 790 пациенти от Варна са сменили личните си лекари, сочи справката на РЗОК във Варна. Само за сравнение - през 2010 година техният брой е бил 9633, а през 2009 - 13 362.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отбелязване на Деня на Независимостта
Бюджет 2024
Избори в САЩ
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: