През 2011-а рухнали над 140 незаконни градежа във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:45 / 16.01.2012
468
Над 140 незаконни градежа са били съборени през изминалата 2011 г. след издаването на констативни актове от Регионалната дирекция за национален строителен контрол - Североизток. Година по-рано премахнатите строежи са били стотина. Набъбналата бройка в последния отчет на РДНСК обаче не е показателна за промяна в активността на контролните органи.

Ние си вършим работата както и преди, а дали установените строежи в нарушение ще бъдат съборени и кога, зависи от процедурата по обжалване. Съгласно действащото законодателство в страната ни в съдебна фаза делата минават през 3 инстанции. Това съществено отлага във времето действията, които трябва да предприемем, обясни Галин Баев, шеф на РДНСК - Североизток. В коментар пред "Черно море" той изказа мнение, че борбата с незаконното строителство би била много по-резултатна, ако законът допускаше казусите да се решават с произнасянето на една съдебна инстанция. В крайна сметка нашите констатации са в резултат от задълбочени проверки и са 100% законово аргументирани, допълни Баев.

Стотина са заповедите за събаряне на постройки, които от РДНСК са издали през 2011-а. Вероятно докато се стигне до изпълнението им, ще минат поне 2-3 години, изтъкна шефът на строителния контрол в региона. Според него незаконните градежи край морето вече са се поизчистили и по Северното Черноморие няма големи нарушения. Никой не се и опитва да строи хотели или големи ресторанти, без да разполага с необходимите за това книжа. Тук-там може и да се пробват да поразширят някоя кръчмичка, но това не са драстични нарушения, нито пък масова практика, изтъкна Баев. За сметка на това той призна, че мобилните оператори продължават да вдигат базови станции без разрешителни. Миналата година проверките обхванали около 20 GSM антени. За половината била наложена забрана за ползване, а част от тях са били премахнати, за да може да започне процедура по узаконяване. С други думи, операторите бързат да монтират базовите станции, за да си осигурят покритие в даден район, и чак след това се захващат със законовите процедури, обясни Баев.

По данни на РДНСК през 2011 г. са били доброволно премахнати 102 градежа във Варна, а принудително - 44. Сред тях е и постройката на тераса в центъра на морската столица, която в противоречие с всякакви норми била пригодена за баня. Бутнали я през пролетта на миналата година. Днес предстои да бъде съборено остъкление на покривната плоча на магазин на ул. "Дрин", а утре ще бъде разрушен незаконен водопровод в Боровец - север. През миналата година били установени 4-5 нелегални водопроводни отклонения. Повечето от тях обслужвали по няколко имота, но този, който предстои да бъде премахнат във вторник, захранвал само една къща.

Източник: в. Черно море

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).