Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
При голям интерес стартира форум за иновации във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 17:25 / 20.06.2024Коментари (0)1513
©
Близо 60 са представителите на различни стартъпи, на малки и средни предприятия, изследователи, спинаути, ученици и студенти  от региона на област Варна, участници в двудневния форум "КОСМОС, ИНОВАЦИИ, СТАРТЪПИ“ – Варна 2024.

Той беше открит тази сутрин във ВВМУ “Н. Й. Вапцаров“ - първата от трите локации, в които се провежда форумът, организиран от Областна администрация – Варна, Технически университет – Варна, Висшето военно морско училище, с подкрепата на Европейския съвет по иновации, Български Бизнес Форуми  и Министерството на иновациите и растежа.

Форумът откри  областният управител професор Андрияна Андреева, която приветства участниците, като лидери, които създават бъдещето, а не го очакват. И допълни, че съвсем обичайно стана в дневния ред на хората от бизнеса да влизат високите постижения на революционните, на космическите технологии и иновациите, а младите компании, които произвеждат специфични продукти или предлагат решения на специфични проблеми, които наричаме "стартъпи“, са вече фундаментална част от корпоративния свят.

Приветствие към участниците във форума направиха и другите организатори на събитието - ректорът на ТУ-Варна проф. д-р Драгомир Пламенов, кап. I ранг Недко Димитров, декан на Навигационния факултет на ВВМУ, зам. кметът на община Варна Павел Попов, както и Димитър Иванов – член на борда на Европейския съвет по иновациите.

Всеки един от тях изрази увереност, че този ярък пример за сътрудничество между институциите, академичната общност, представителите на бизнеса, на изследователите, и на стартъпите във Варна, ще позволи на морската столица да води проактивна политика за реализиране на академична подготовка, научни изследвания и стартъпи, съобразени с най-новите тенденции в областта на космическите технологии и иновации.

Райчо Райчев – управител на  българската космическа компания EnduroSat и първият от лекторите във Форума е сред най-разпознаваемите млади лидери, развиващи новите  космически технологии у нас. ЕндуроСат бе основана през 2015 г. и вече е сред топ 5 най-добри микроспътникови фирми в света. Първият нано сателит, произведен от компанията “ЕндуроСат Уан" бе изстрелян през 2018 г. и оттогава досега бяха изпратени в космоса още пет мисии. Последната от тях, “Тайфа-1", бе построена по заявка на Кенийската космическа агенция и SayariLabs, и бе изстреляна с ракета “Фалкън 9" на 15 април 2023 година.

Райчев е категоричен, че светът е все по-близо до мечтата да направим Космоса универсално достъпно място и посочи, че 70% от инвестициите, свързани с космически технологии, иновации и открития са в ръцете на частни инвеститори. "Истинска революция наблюдаваме в целия космически сектор, каза Райчев и уточни, че намаляват не само разходите за изстрелване на ракети в орбита, които могат вече да се използват многократно, но иновациите навлизат в сателитите за наблюдение. В наши дни Ендуро Сат сглобява един сателит само за няколко часа.

Споделената услуга за изстрелване и операции в космоса, която компанията предлага рационализира космическите операции като покрива всички аспекти от процеса - от включване и изстрелване в орбита на полезни товари  до контрол и управление на данни чрез опростен потребителски облачно базиран интерфейс. Целта е да даде тласък на космическите иновации чрез осигуряване на лесен достъп до космоса за далновидни предприемачи, учени и технолози.

Този нов достъп до космически данни ще окаже и положително въздействие върху околната среда, тъй като ще са необходими по-малко неголеми спътници, което ще намали космическите отломки, добави управителят на Ендуро Сат, който се надява в България да се създаде космически икономически сектор.

В пряка  on-line с участниците във форума Стела Ткачова, програмен мениджър за космически системи в Европейския съвет по иновации, представи най-актуалните предизвикателства пред утвърждаването на космическите технологии и индустрия в Европа.

В следобедните часове д-р Албена Куюмджиева - служител по политиките в Европейски съвет за иновации ще се опита да стимулира иновативния потенциал на изследователи, спинаути, малки и средни предприятия и стартъпи и да насърчи участието им в програмите на Европейската комисия, по-специално тези на Европейския съвет по иновациите.

По-късно Светослава Вангелова и Петя Пиперкова от дирекция "Политики и анализи“ в Министерство на иновациите и растежа ще представят политиките на министерството в областта на космоса и по-точно параметрите на Плана за европейска кооперираща държава между правителството на Република България и Европейската космическа агенция.

Утре форумът продължава от 10,00 часа в заседателната зала на Областна администрация – Варна с кръгла маса - Европейско Финансиране на Дълбоко Технологични Компании, в която освен д-р Албена Куюмджиева и Димитър Василев от Европейския съвет по иновациите, участие ще вземе и Радослав Ризов – директор на главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност“.

В 13,00 часа в ТУ – Варна форумът ще продължи с Кръгла маса - Европейско Финансиране на Изследователи и Научни Изобретения, а дискусиите ще продължат с участието и на доцент Галина Момчева от Институт по математика и информатика към Българска академия на науките и на доц. д-р Христо Ненов - заместник-ректор "Научна дейност и електронно управление" на Технически университет Варна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Грипна епидемия обхвана страната
Борба за влияние в Близкия Изток
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: