Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Приключи проектът за българския език на ОУ "Васил Априлов" - Варна
Автор: Екип Varna24.bg 17:44 / 06.07.2011Коментари (0)1136
Бивши и настоящи ученици от
ОУ "Васил Априлов":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
ОУ"Йордан Йовков":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
VIII СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
През тази учебна година екип на Сдружение "Училищно настоятелство при Основно училище "Васил Априлов", по идея на директора на училището Петя Кателиева, работи по проект на тема "Българският език - качествено общуване и творчество", който приключи през месец юни.

В рамките на проекта функционираха две групи от 18 ученици в школа за напреднали в четвърти клас, работата в които способства за развитие на словесно-творческото им мислене. Учениците участваха активно със свои разкази, приказки, стихотворения и илюстрации на приказки в обявените онлайн конкурси.

В тях се включиха 205 ученици от 10 учебни заведения - ОУ "Васил Априлов", ОУ "Йордан Йовков", VІІІ СОУПЧЕ "Ал.Пушкин", ОУ "Захари Стоянов", ЦДГ № 14, ОДЗ № 4 и други. Ученическите творби бяха поместени в създадения за целта сайт. Съчиненията впечатляват с многообразието от теми, с интересните герои, които децата са представили, плод на богатото им въображение.

Проектните дейности предвиждаха и решаване онлайн на тестове по БЕЛ в продължение на шест месеца. Тук интересът беше много голям. Възможността за работа чрез интернет тестове по български език, за публикуване на лично творчество е съобразена с желанията на съвременните ученици. Тестовете бяха решени от общо 210 ученици от 17 училища. За излъчване на най-добрите и за по-голяма обективност в един от компютърните кабинети на ОУ "Васил Априлов" се проведе заключителният онлайн тест, който излъчи четирима участници, получили максималния брой точки

В рамките на проекта беше организирана школа за работа с деца от подготвителните класове, чийто майчин език не е български - от семейства, в които единият родител не е българин или деца, родени в чужбина, а живеещи в момента в България. Заниманията в школата помогнаха на децата да преодолеят обучителните трудности и да се подготвят по - безболезнено за първи клас по отношение на езиковата си грамотност.

В края на март се проведе първото по рода си състезание по БЕЛ за ученици от начален етап, които сега навлизат в тайните на българския език, за които българският език не е майчин, но на него те трябва да общуват. В него участваха 27 ученици от 5 училища - ОУ "Васил Априлов", СОУ "Любен Каравелов", VІІІ СОУПЧЕ "Ал.Пушкин", СОУ "Св.Кл.Охридски", ОУ "Петко Славейков". Състезателите бяха провокирани да споделят какво е за тях българският език. Едно от децата сподели: "Има езици, на които се говори по цял свят. Това са английски и испански. Родният език е нещо по-различно и специално. Това е езикът на нашите родители, деди и прадеди.Него ние изучаваме с ума и сърцето си."

Една от дейностите по проекта бе превърналото се в традиция Второ априловско състезание по БЕЛ за четвъртокласници от всички варненски училища. Идеята е то да стимулира учениците в усвояване на българския книжовен език. През тази година в него се включиха 104 ученици от 10 училища. Най-активни бяха децата от училището-домакин, както и от VІІІ СОУПЧЕ "Ал.Пушкин", ІІ ОУ "Никола Вапцаров", СОУ "Любен Каравелов", ІІІ ОУ "Ангел Кънчев", ОУ "Петко Славейков", ОУ "Добри Чинтулов".

Всички класирали се участници в различните инициативи получиха награди на традиционния за училището Пролетен концерт "С обич в сърцето". Наградените литературни творби и илюстрации на приказки бяха включени в книга, с която приключиха проектните дейности.

Източник: Днес +









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: