Природозащитници: Във Варна се изхвърлят дори овчарки и хъскита, а ромите измъчват кучетата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
17:10 / 28.02.2012
3860
Общинска полиция да проверява дали собствениците на домашни любимци са ги регистрирали в Общината. Това може да залегне в новата Общинска програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета във Варна, заяви Станислав Темелков, председател на комисията по обществен ред и сигурност, предаде Дарик.

Идеята е всяко куче на територията на Варна да има чип с баркод, който да се съхранява в електронен регистър. След като бъдат чипирани и регистрирани домашните животни, този процес ще бъде насочен към бездомните четириноги. Така ще бъде установен точният брой на кучетата в града, обясни Темелков на заседание на комисията.

От Фондация "Анимал Хоуп България - Варна" поискаха да бъде въведена глоба за изхвърлен домашен любимец. Според природозащитниците няма начин да се реши проблемът с безстопанствените кучета, ако не се справим с домашните животни. Стопаните на кучета, които не са ги взели за разплод, да ги кастрират, призова Златка Петкова от Съюза за етика и защита на животните.

Непрекъснат наплив на некастрирани животни се забелязва към Варна от страна на вилните зони и близките села. За това алармира Мария Радулова от местното Дружество за защита на животните. Хвърлени кученца се забелязвали край спирки и ресторанти, или там, където някой можел да ги съжали и прибере. Сред изхвърлените животни имало и расови екземпляри, като овчарки, болонки и дори хъски.

Трагично е състоянието на кучетата в ромските махали на Варна и ромската част на с. Каменар. Там се срещат некастрирани, гладни и измъчени животни, обяви Маргарита Атанасова, също от Дружество за защита на животните. Тя заяви, че природозащитниците не са допускани свободно в приюта за безстопанствени животни в с. Каменар. От там дори им искали първо да подадат молба, след което да ходят на проверка. Работещите в кучкарника бяха обвинени в лошо отношение и към животните, при залавяне и транспортиране.

"Разбира се, когато работим, може и да сбъркаме. Но такива умишлени мероприятия за нехуманно отношение към животните при нас не се извършват", заяви в отговор Иван Радев, управител на приюта в Каменар. Той разкри, че през миналата година от приюта са осиновени 100 животни. За същото време 9 кучета там са починали. 600 сигнала и 150 писмени жалби жалби на граждани за бездомни кучета са подадени до кучкарника през миналата година, отчете още Радев.

На действащите активно 7 природозащитни организации бе даден 15-дневен срок да обсъдят помежду си и внесат виждания за това как трябва да изглежда Общинската програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета във Варна.


Виж коментарите (4)

Още по темата (56):
08.07.2015 Осиновиха 133 кучета от приюта в Каменар
26.07.2012 Увеличават броя на служителите към Общинския приют за безстопанствени
кучета
19.07.2012 Пуснаха електронния регистър за домашни любимци и безстопанствени кучета
23.05.2012 Нови глутници кучета са се появили в крайните квартали на Варна
21.05.2012 Въвеждат електронен регистър за контрол и върху домашните кучета във Варна
19.04.2012 Над 220 сигнала за агресивни кучета от началото на годината във Варна
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).