Природозащитници скочиха срещу забраната за хранене на безстопанствени кучета и котки

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
08:47 / 19.12.2012
1064
Забраната за хранене на безстопанствени кучета и котки на обществени места отприщи недоволството на природозащитните организации. Спорният текст в Наредбата за обществения ред заплашва нарушителите с глоба от 50 до 500 лв.

Според представители на неправителствения сектор обаче забраната обрича на мъчителна смърт всички бездомни животни, които съгласно действащата нормативна уредба, щом бъдат прибрани в кучкарника, трябва да се ваксинират, кастрират и пуснат обратно по местата, откъдето са взети.

Природозащитниците роптаят и срещу проекторешението, което забранява отглеждането на повече от двама питомци в домашни условия. Законът за защита на животните ясно посочва колко квадратни метра жизнена среда са необходими на кучетата - компаньони, в зависимост от тяхната големина, припомни Светла Димитрова от фондация "Анимал Хоуп".

Според природозащтниците е недопустимо неспазването на този регламент да налага изземането на четириногите от служителите на общинския приемник. Така има риск популацията на безстопанствените кучета да нарасне, възпротивиха се от неправителствения сектор. Той се обяви и срещу данък "Котка" с мотива, че общината не харчи и лев за каквито и да било ангажименти към този животински вид.
Промените в наредбата ще бъдат гласувани утре, но природозащитниците се заканват да ги обжалват в съда веднага след това.

Актуализират спорната наредба през януари

Текстовете от Наредбата за обществения ред, които се отнасят до домашните и безстопанствените кучета, ще претърпят актуализация през януари. Тогава ще организираме съвместно заседание с представители на природозащитните организации, които имат конкретни предложения. Ще изслушаме мотивите им и ще предприемем промени, които да гарантират на общината ефективни мерки за ограничаване популацията на бездомните четириноги. Така председателят на комисията по обществен ред и сигурност към местния парламент Станислав Темелков коментира исканията на неправителствения сектор.

Той бе категоричен обаче, че корекциите в наредбата не трябва да се протакат на този етап, тъй като гарантират събираемостта на данък "Куче" от общинската дирекция "Местни данъци". С промените на практика ще направим ефективно работещ от догодина и електронния регистър на домашните любимци. Останалите текстове, които провокират противоречиви реакции, ще бъдат обект на широко обсъждане още през януари, обеща Темелков.

Източник: в. "Черно море"


Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).