Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Природозащитници в смут след спряна процедура по осиновяване на куче
Автор: Екип Varna24.bg 14:17 / 04.11.2013Коментари (0)1106
© Народно дело
Възпрепятствана процедура по осиновяване на куче е хвърлила в смут природозащитниците във Варна. В желанието си да намерят дом за болно животно, те всъщност платили неустойка за напразно пропътувал разстоянието Велинград-Варна специализиран автомобил. Причината била, че едно от кучетата в Каменар изглеждало много зле, тъй като имало накриво зараснала челюст след счупване. Видът на животното бил страховит, но характерът му добър. От "Анимал Хоуп Варна" най-после намерили осиновители. Собственик на фабрика във Велинград поискал да вземе животното, тъй като се нуждаел от куче пазач със страшен вид, но неагресивно. Мъжът поел разходите по транспорта, тъй като за извозването му се изисква специално пригоден автомобил, разказва управителят на фондацията Светла Димитрова.

Тъкмо обаче колата пристигнала във Варна, и природозащитниците трябвало да се обадят на шофьора, че не може да вземе животното. Причината била, че от общинската дирекция по обществен контрол им поставили условие да подадат молба, която трябва да изчака за разглеждането си определен срок. Но тъй като няма управител, който да даде нареждане, не се знае кога точно ще стане това. Ден по-рано зам.-кметът Тодор Иванов, под чиято опека е дирекцията, обещал, че пречки за процедурата няма да има.

Тогава още никой не знаел, че досегашният управител, който е и ветеринар в приюта, всъщност вече не е ръководно лице. В деня на осиновяването Иванов прехвърлил обажданията към самата дирекция и от там спрели осиновяването, потвърждава Мария Радулова от природозащитниците. Оказало се, че докато трае попълването на документацията, в приюта имало представители на още една организация - Сдружение с нестопанска цел "Право на живот", откъдето всъщност известили в общината, че тече осиновяване и препятствията започнали. Кучето така и не било отведено в новия си дом, далеч от ужасите в Каменар, за които разказват Светла Димитрова, Мария Радулова и други членове на организациите. Сега бъдещият евентуален собственик на животното може и да не чака повече до назначаването на нов управител, а двете жени са потресени как дори на опитите за намиране на по-добри условия за животните пречат и природозащитници, и общинари.

Документацията им за легалност на процедурите винаги е с тях, а парите, които пристигат от дарения, веднага се насочват към издръжка на животните и така няма как някой да забогатява, както ги обвинявали техни "колеги" от други сдружения. За приходите и разходите те декларират непрестанен отчет дори в интернет. Но заради обявите за помощ там, намират и много врагове, които пречат на осиновяванията, твърдят жените.

Зам.-кметът Тодор Иванов потвърди, че приютът наистина няма управител в момента и вече 3 процедури са били провалени, а следващата предстои след поне 30 дни. Според него досегашните кандидати не са могли да издържат на споровете между самите природозащитни организации. В противоречията се стигало до обвинения, че някои от тях директно продавали кучетата, вместо да ги дават на нови стопани.

За последното осиновяване той е бил информиран и е обещал, че пречки по процедурата няма да има, но по думите му е обяснил, че законовата процедура трябва да се спази в предвидения за целта срок и да не се вика транспорт за животните, преди да са разгледани всички документи. Освен това кандидат-осиновителите трябвало да идват на място, а не да изпращат хора.

За условията в приюта Иванов е на мнение, че винаги има какво да се желае, и че самите организации спорят помежду си дали халетата за животните да са открити или не, според европейските изисквания. За да имат четириногите добър дом, от дирекцията обмислят заедно с някои от организациите да направят в Морската градина скоро изложение на питомците, за да ги видят гражданите и всеки кандидат-осиновител да заяви директно желанието си за дадено животно.

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: