Пробите от зеленчуците продавани във Варна не показват отклонения от нормите
След заразата в Германия с ешерихия коли, в няколко дни всяка седмица инспектори във Варна от Областната служба на Българска агенция по безопасност на храните взимат проби от зеленчуци, внесени от страни - членки на ЕС. Пробите са от продукция, взета от складове или направо от пазарите. Досега резултатите не показват отклонения от нормите. Всичко е нормално, каза Маргарита Атанасова - инспектор от отдел "Храни" в Областната дирекция във Варна на Агенцията по безопасност на храните.
С началото на летния сезон зачестяват проверките за безопасност на храните в заведения край брега и в хотели в курортите. Към момента в "Златни пясъци", "Св. Св. Константин и Елена", курортен комплекс "Чайка" и по крайбрежието на Варна са проверени над 70 сезонни обекта, от тях 12 са хотели - повечето част от големи вериги. Няма драстични нарушения. Не са засечени продукти с изтичащ или изтекъл срок на годност, няма фалшива маркировка върху етикетите. "По - скоро се допуска неправилно съхранение на продукта", каза Атанасова и поясни още: "За да се удължи срока на ползването й в кухнята, често каймата бива замразявана, което ако у дома е приложимо, в заведения е абсолютно недопустимо". 0700 122 99 е единният номер за страната, на който гражданите могат да подават сигнал при съмнение за качеството на храните, които купуват.
Източник: Радио "Варна"