Проблем в дома за стари хора "Гергана": Месечните такси за ползване на услугата не са определяни правилно

Автор: Вилислава Ветренска
Коментари (0)
15:31
702
Одитът на финансовата дейност на Комплекса за социални услуги за възрастни хора "Гергана" за 2023 г. е установил, че месечните такси за ползване на услугата не са били определяни правилно. Това става ясно от доклада на звеното за вътрешен одит в Община Варна, който беше предоставен на кмета Благомир Коцев по-рано този месец. Проверката е провеждана на два етапа, включително и по повод смяната на ръководството на комплекса.

Неподписани договори от главен счетоводител, неприложена система за контрол с "двоен подпис" и неактуализирани правила за прилагане на  финансовия контрол са част от констатациите на одиторите. Работните заплати и длъжностите на някои от служителите не са съобразени със стандартите за сектора на социалните услуги. Неправилно са класифицирани като ръководни длъжности такива, които нямат подобни функции. Констатирани са още нарушения при платени обезщетения при пенсиониране, се посочва в одитния доклад. В програмния продукт на комплекса, по който се изчисляват заплатите, изобщо не е залегнал модул с всички допълнителни възнаграждения с постоянен характер, пише още в доклада. 

За получените дарения в Дом "Гергана" само в три случая е спазен законовият ред. В останалите случаи няма документи на каква стойност са даренията, нито ред за тяхното остойностяване.

Одитът приключва с препоръки, които са със задължителен характер за  изпълнение от страна на ръководството на комплекса.

Одитите са част от задълженията на администрацията, а публикуването им е във връзка с осигуряване на прозрачност и информираност на гражданите. Проверките целят да се добие ясна картина за законосъобразността на разходите, системите за финансово управление и контрол, условията за труд в одитираните структури, заяви кметът Благомир Коцев. Той подчерта, че от ръководствата очаква действия по стриктно изпълнение на препоръките на одитите и прилагането на дисциплиниращи мерки.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Благомир Коцев за важността на районни кметове
Супер новина за шофьорите във Варна! Касае целия уикенд!
Внимание! БДЖ с важни промени за влаковете от и до Варна 
"Време е за възраждане", призоваха от партия "Възраждане" във Вар...
Николоски: България приема македонските аргументи за жп линията п...
Броят безстопанствените кучета и котки във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).