Проблемът с гробищните места остава нерешен

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:56 / 16.02.2010
783
Остава неразрешен проблемът с избора на парцел за гробищни места, стана ясно на заседание на комисията по „Собственост и стопанство". Общинските съветници се събраха за четвърти път, за да търсят изход от ситуцията с изчерпващото се място в гробищен парк „Запад". До приемане на конкретно предложение за парцел обаче не се стигна. Бяха гласувани две проекто решения, които да дадат по-сериозен ход на решаване на проблема. Първото е възложение на кмета на Община Варна. Той трябва да се погрижи за публикуването на обява на електронния сайт на общината и в местните вестници. В нея трябва да се посчва, че се търси терен около 20 дка в непосредствена близост до Тополи.

Второто проекторешение трябва да влезе в сила веднага след публикуването на обявата. То е свързано със създаването на работна група, в която да се включат трима общински съветници и двама представители на администрацията. Те трябва в 15-дневен срок да проведат разговори с потенциалните продавачи на имоти с цел намаляване на цените. Работната група ще трябва да обследва терените и на следващо заседание да бъдат представени документи за собственост, скици и становища по проблема.

Последното предложение за имот, което беше отправено до общината, е за терен от близо 24 дка при цена от 20 лв/кв.м. Притесненията, свързани с него са, че навлиза в санитарно-хигиенната зона от 300 метра.

В гробищен парк „Запад" остават две карета, като едното е определено за извършване на мюсюлмански погребения. Броят на местата ще се изчерпи до два месеца, сочи докладна записка на Любчо Любчев, управител на „Обреди" ЕООД-Варна. В нея той посочва още, че макар да има 5 гробища на територията на Варна, през тази и следващите години основният брой починали граждани трябва да бъдат насочени към парк „Запад". Неговата обща площ е 454 дка.

Друг вариант за решване на проблема с гробищните места е изграждането на крематориум. Такъв във Варна може да бъде изграден за година и половина след издаване на строително разрешение. Това стана ясно на провелата се среща между работническата група формирана по проблема и немски инвеститори, които проявяват интерес. Преди да бъде изградено съоръжението обаче трябва да бъде направено необходимото проучване.Това заяви общинският съветник Красимир Маринов от партия „Отечество", който е ръководител на групата.

Общият брой на предложените терени за строеж е четири. Двата се намират в Тополи, а в Аспарухово. Според Маринов по-възможно е застрояване в един от първите два парцела. Единият е по-благодатен, защото се намира до лицето на гробищния парк и има ток и вода. Пробелмът при него обаче е, че се намира на 150 метра от хранителен комбинат „Чико", с което се нарушава задължителната санитарно-хигиенна зона.

След уточняване къде може дасе случи реализирането на проекта и съгласуването с РИОКОЗ ще се получи и идейният проект на немците, коментира Маринов. Той ще бъде представен и пред другите органи и ще може да се пристъпи към създаване на дружество, каза още общественият съветник.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)

Още по темата (14):
19.05.2010 Купуват земя за гробището в Тополи със средства от общинския бюджет
04.05.2010 Дават 204 000 за нов терен за гробища във Варна
12.04.2010 Гробищата с нова зала за поклонение
25.03.2010 Готов е идейният проект за крематориум във Варна
15.03.2010 Решават временно проблема с гробищните места
22.02.2010 Собственици на имоти в Тополи тъкмят частно гробище
Още новини от Новини от Варна:
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен
Кметът на Варна: Предците са ни оставили голям урок - можем да ск...
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).