Пробутват на съветници да узаконят гише за плащане на сметки

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:22 / 27.04.2011
950
Ново гише за плащане на местни данъци и такси, както и комунални услуги би трябвало да заработи на мястото на бившия туристически център на площад "Мусала". Това предвижда споразумение между община Варна и фирмата "Фаст пей Варна". Документът бе предложен днес за одобрение от съветниците от комисията по собственост и стопанство към ОбС. Още преди да получи "зелена светлина" от местния парламент обаче, гишето вече е факт и функционира. От общината се оправдаха, че е пуснато пробно.

Споразумението между общината и "Фаст пей Варна" предвижда в бившия туристически център да бъдат отворени две гишета. На първото варненци ще могат да плащат местни данъци и такси и комунални услуги - ток, вода, телефон и други. Второто гише ще извършва услуги на администрацията - подаване на декларации за имоти, за липса на задължения и други.

В споразумението е посочено, че общината ще предостави безвъзмездно помещението от 63 квадратни метра. Назначени ще бъдат и двама служители, като единият от тях ще бъде на половин щат към общината и на половин към фирмата. Администрацията ще поема и почти всички разходи и консумативи по функционирането на гишетата, като осигури компютър, принтер и интернет. Частната фирма също ще закупи единствено част от техниката.

Във "Фаст пей Варна", общината притежава 5% дялово участие, обясни шефът на дирекцията "Местни данъци" Венцислава Коева. По думите й, от 2007 година фирмата има сключен договор с общината и осигурява програмата за обслужване на налозите. При досегашната й дейност, тя е наемала павилиони, за които плаща наем, а според новия договор те ще й се дават безвъзмездно, обясни Коева. Тя посочи още, че общината не може сама да инкасира сметките за комунални дейности, заради което се налага използването на частно дружество.

Местните депутати обаче останаха недоволни от предложението на администрацията. Защо не се обяви конкурс за избор на подобен оператор, а дейността се дава в ръцете на една фирма, попита съветникът от ГЛАС Пламен Андреев. Според Стелиян Севастиянов от ДСБ се пренебрегва конкурсното начало. Съветникът от БСП Пламен Начков пък припомни, че с участие от 5% общината не може да влияе на решенията на дружеството. Местните депутати упрекнаха и кмета за неестетичния вид на центъра, който не се вписва сред сградите на площада.

След дебатите, съветниците решиха да върнат предложението на администрацията, а дейността за събиране на комунални услуги да се да се определи чрез конкурс.

Източник: Днес +


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).