Продават умрели раци на кризисни цени

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:27 / 05.06.2009
2948
Търговци на морски деликатеси във Варна пробутват на клиенти умрели вместо живи раци. Продавачи уверяват, че докато им донесат стоката от бургаски развъдници, повечето от раците умирали и били принудени да ги пазарят на загуба.

"Доставят ми раците за 18 - 20 лв./кг. Но ако се случи да дойдат умрели, ги давам за по 8 лв.", заяви търговка."Кризата удари и нас, и тези, дето обичат да похапват морски деликатеси. Хората все по-рядко си позволяват глезотии. Всеки гледа да купи нещо по-евтинко - я трицона, я хамсия, или кая", коментира продавачката от рибната борса.

"Когато ракът е мъртъв, тялото му е в напреднал стадий на разлагане. Колкото по-дълго престоява, толкова по-негоден е за консумация. Не е опасно да се яде месото му, но има риск човек да получи стомашно-чревни разстойства", коментираха от Института по рибни ресурси и аквакултури.

Ресторантьори казаха, че раците се варят живи: "Дори и да ги свариш умрели, не е толкова страшно, освен че човек може да повръща и да хване диария. Има морски мекотели, които, ако се сварят умрели и се консумират, са отровни, като скорпида". Сготвено, месото от раци може да се запази за ден-два в хладилника. В момента в заведенията бройката върви между 3,90 и 5 лв.

Източник: в. "Морски Труд"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).