Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Продължава източването на майчински
Автор: Екип Varna24.bg 15:31 / 07.03.2011Коментари (1)1813
© Varna24.bg
Големият шум, който се вдигна през лятото на миналата година с взетите неправомерно майчински, се оказва със слаб ефект. Само от началото на тази година е установено, че 17 семейства са сгафили с вземането на майчински. Те са дали децата си до 2-годишна възраст на ясла и вземат пълния размер обезщетение за отглеждането им, но родителят не се е върнал на работа. От началото на кампанията, разгърнала се през пролетта на миналата година до момента, 150 варненски семейства трябва да връщат надвзети суми за майчинство. Общият размер на дължимата сума, изчислена от Районното управление "Социално осигуряване" (РУСО) - Варна, е в размер на 100 000 лв., каза началникът на отдела за краткосрочни плащания и контрол Чавдар Ченков.

"Изискваме справки от яслите, засичаме информацията и с предприятията, така нещата излизат наяве. Има деца, които са при бабите си, в други градове, където пак посещават детски заведения", допълни Ченков.

Повече от половината от дължимата сума вече е върната в държавния бюджет. Повечето от неспазилите изискванията на нормативната уредба гледат да се издължат в сроковете за доброволни погасявания. След това нарушителите се предават на Националната агенция по приходите. До момента това се е случило с 20 души. При още 10 семейства се изчаква да минат всички срокове за обжалвания, за да бъдат предадени на приходната агенция. 20% предпочитат да връщат дължимите суми на разсрочено плащане, допълват от осигурителния институт във Варна. В същото време експертите смятат, че жалбите от недоволни майки не са много, като се има предвид колко от тях връщат пари в бюджета. "Жалбите до момента са 3, което според мен означава, че сме били точни. Презумпцията на това обезщетение е - да се подпомага майката, докато гледа детето у дома", припомни Ченков. Шансът да не нарушавате закона, ако не сте започнали работа, докато детето е на ясла, е да подадете заявление за промяна в обстоятелствата пред работодателя. Така парите падат на 120 лв., но пък сте изрядни, съветват социални експерти.

През лятото на миналата година на няколко места в страната имаше протести заради искането неправомерно взетите средства да се възстановяват. Във Варна обаче те нямаха успех. Мотивът на майките беше, че никой не им е казал, че вземат тези пари в нарушение. Законът бил от 4 години в сила, но късно тръгнали да го прилагат. "Смятам, че трябва да има ред. Нямало е преди време санкции, сега вече има и това е ясно. Мисля, че законът трябва да се чете и да се спазва", каза Полина Костадинова, която защитава каузата, че във Варна трябва да има повече места в детските градини. Майка, която не желае името й да излиза в публичното пространство, каза, че погазването на закона не било умишлено. Не е била наясно, че трябва да уведомява работодателя или НОИ, че детето тръгва на ясла. Просто е искала да е сигурна, че то ще се адаптира в детското заведение, преди да тръгне на работа. Затова и натрупала майчинство за два-три месеца, през които не е работила, а детето е било на ясла. Прегрешилата майка споделя, че трудно ще събере парите, за да ги върне на държавата, но ще го стори, щом законът го изисква.

Източник: "Позвънете: ВестникЪт"



Още по темата: общо новини по темата: 1
15.06.2010 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
добар ден искам да попитам аами една самотна маика без работа какво трябва да направи и ако не се платят тези пари какво 6те се слу4и .Аз сам самотна маика и изкарвам по 200 лева месе4но как мога да го платя не вийдам ккак 6те го направя .Сама отглейдам деето си едвам едвам и не сам знаела 4е трябва да се подаде декларациа 4е сина ми е посе6тавал ясла таи като никои не ме ее оведомил затова.И вапроса ми е как на6ите управници не ги е срам да искат и да си палнят гу6ите с парите на маикате.Благодаря предварително на тези които 6те ми отговорят ако не се плати какво 6те се слу4и
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: