Продължават протестите на граждански сдружения от Варна срещу проекта "Алея първа"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:33 / 02.05.2011
1019
Протестите на шест варненски граждански сдружения срещу проекта "Алея първа" продължават. Това заяви днес зам.-председателят на управителния съвет на "Обединено граждански сдружение" - Варна Кънчо Бонев. Той съобщи, че гражданските сдружения водят истинска война срещу съдебните институции в България, които по неговите думи имат много пробойни.

"Това се отнася най-вече за прокуратурата защото тя вместо да защитава интересите на обществото обслужва частни и корпоративни интереси", заяви Боев. Той уточни, че проекта "Алея първа" е незаконен, тъй като ще се реализира на терен, който е държавна собственост. "Варненския окръжен съд отказа да образува досъдебно производство, като обясни, че неправителствените организации не могат да бъдат страна по делото", каза Кънчо Бонев.

Той беше категоричен, че от съда многократно са отказвали достъп до информация на гражданските сдружения за причините за отказа, като мотивът е бил, че тя е само за служебно ползване. "Заради това сме завели дело. Писали сме жалби дори до главния прокурор, който единствен може да отмени решение на най-висше съдебна институция", посочи още Бонев.

През 2009 г. са били продадени 118 дка в Морската градина на варненски холдинг, като по сделката и до момента текат проверки. По информация на гражданските сдружения, теренът е актуван като публична държавна собственост през 1998 г. През 2000 г. се актува като изключителна държавна собственост като част от плажовете "Буните", "Офицерски" и "Рибарски". "Независимо от това обаче през март 2009 г. в нарушение на закона терените са отново деактувани като частна държавна собственост, без за това да има акт на правителството, а по-късно продадени на цена около 50 евро на кв.м", посочи Кънчо Бонев.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)

Още по темата (21):
25.03.2016 Проект предвижда нов паркинг и спирка по Алея първа във Варна
05.06.2015 Контрапротест срещу пускането на коли по Алея първа
04.06.2015 Собственици на заведения излязоха на протест заради затварянето на Алея
първа
26.03.2015 37 млн. лв. били инвестирани досега в "Алея първа"
07.09.2012 Оставят вратичка за строежи в Морската градина във Варна
08.08.2012 Уорлик във Варна: Дано Морската градина не стане следващия Слънчев бряг
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).