Проект подкрепя местния рибарски сектор във Варненско

Автор: Димитър Щерев
Коментари (0)
12:43 / 01.11.2023
692
Проект подкрепя местния рибарски сектор и местния бизнес, представящ стоки и услуги предлагани от местната общност във Варненско. Целта му е популяризиране на туристически, етнографски, природосъобразни услуги, екотуризъм, включително свързани с обекти в Натура 2000, и изграждане на система за информация, избор и доставки на стоки и услуги, свързани със секторите "Рибарство" и "Синята икономика“ на територията на Местна инициативна рибарска група (МИРГ) "Варна, район Аспарухово - Белослав - Аксаково“. Проектът бе представен днес на специална пресконференция във Варна от ръководителя Борислав Френчев, предаде репортер на Varna24.bg.

Проектът "Напред - назад през уикенда на територията на МИРГ Варна" е по процедура- BG14MFOP001-4.053 “Екологична и устойчива рибарска област" - Местна инициативна рибарска група (МИРГ) "Варна, район Аспарухово - Белослав - Аксаково“, по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. Бенефициер е сдружение “Център за устойчиво социално развитие“.

В изпълнение на проектните дейности се разработва уеб базирана платформа за информация, популяризация и резервация на обекти, свързани с културно-историческото, природното и морското наследство на територията на МИРГ. Търси се разработване на неизползвания потенциал на морето и брега за създаване на работни места, икономически подем на крайбрежните райони, както и представяне/подпомагане реализацията на продукцията на местната общност.

Дейностите са насочени към създаване на индивидуални възможности на посетителите на уебприложението за избор и съставяне на уникални маршрути за посещения на забележителности и природни обекти, съчетани с нощувки в етнографски комплекси, къщи за гости или семейни хотели, както и възможност за директна връзка за закупуване на стоки от производител/риболовец, включително биопродукция от малки местни производители.

Участието в онлайн платформата ще е безплатно и е ориентирано в помощ на представителите на местната "Синя икономика“.

Общите цели в предлаганият проект са  свързани със създаване на условия за: реализиране на предложения за устойчиво развитие на местната синя икономика на територията на МИРГ "Варна, Район Аспарухово - Белослав - Аксаково" и търсене на нови възможности за представяне на уникалните местни дадености, което да доведе до създаването на нови работни места и добавяне на стойност в икономиката и развитие и насърчаване на местния уикенд туризъм, презентиране на самобитния живот на рибарите, тяхната дейност и представяне на стоки и услуги произведени или добити от тях.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Проливни дъждове заливат Варна след броени часове
Фестивалът "Рицари в музея" във Варна приключва днес
Няколко сгради във Варна ще светнат в зелено на Европейския ден н...
Кметът на Варна: Знам, че това ще създаде известно неудобство и н...
Емблематични сгради във Варна ще светнат в зелено
Важно: Започват два големи ремонта във Варна! Разкопават едноврем...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).