Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Проектират соларна инсталация във варненско училище
Автор: Екип Varna24.bg 10:24 / 12.04.2011Коментари (0)784
© Varna24.bg
Бивши и настоящи ученици от
ОУ "Стоян Михайловски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Училище "Стоян Михайловски" в район "Владислав Варненчик" може да е първото във Варна, което ще се сдобие с фотоволтаична инсталация. Предвижда се с пари от местната хазна общината да покрие разходите по проекта за соларната система. Той трябва да бъде готов до края на годината. За самото изграждане на инсталацията обаче тепърва ще се търсят външни източници на финансиране. Възможно е сериозната инвестиция да се осигури и чрез европроекти, допусна Даниела Кузманова, главен експерт в отдел "Инфраструктурни проекти" в община Варна. Тя е част от екипа към кметската администрация, който ще сформира новото звено, ангажирано с мерките за енергийна ефективност.

Според Кузманова изграждането на фотоволтаична система ще глътне между 500 000 и 600 000 лв. Сумата е солидна, поради което неотдавна зам.-кметът Венелин Жечев прогнозира, че разходите биха могли да се покрият чрез международни програми, публично-частно партньорство или целенасочено кредитиране от банки. В коментара си арх. Жечев спомена за монтирането на соларни инсталации на 2 измежду набелязаните първоначално 12 варненски училища, но отказа подробности.

Специалистите вече са избрали за новата придобивка школото в "Кайсиева градина". То е много подходящо за целта, тъй като разполага с голям и плосък покрив. Освен това се намира в по-високата част на района и не е засенчено от гъста растителност, уточни общинската експертка.

Тя информира, че за разлика от повечето общини в страната, Варна е подготвила и изпратила навреме задължителния по закон годишен отчет на плановете, програмите и управлението на енергийна ефективност в сгради над 1000 кв. м. До края на декември, когато изтече крайният срок, в Агенцията за енергийна ефективност подали книжа едва 31 администрации.

Спазването на срока тази година се оказва особено важно, тъй като до 30 април АЕЕ трябва да подготви обобщен отчет за изпълнението на Първия национален план за действие по енергийна ефективност (2008 - 2010). Той е част от подготвяния Втори национален план, който България трябва да внесе в Европейската комисия до юни тази година.

При неспазване на срока законът предвижда и глоби. За собственици на сгради с над 1000 кв. м санкцията е между 500 и 5000 лв., а за собствениците на промишлени системи, които също трябва да се отчитат - от 1500 до 8000 лв.
В своя отчет община Варна изтъква преди всичко мерките по санирането на 27 детски градини, за които бе осигурено финансиране чрез оперативна програма "Регионално развитие". Инициативите в сферата на енергийната ефективност обаче трябва да обхванат всички големи обществени сгради в морската столица, сред които има общо стотина детски градини, ясли и училища, припомни Кузманова.

Източник: в. Черно море








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: