Проф. Стефан Тодоров: В България няма истинска психоанализа

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:02 / 18.06.2008
1586
Истинска психоанализа в България няма, защото няма обучени специалисти, въпреки че се правят опити. Това каза във Варна изтъкнатият доктор по психология проф. Стефан Тодоров. По думите му хората често се доверяват на самозвани психоаналатици и на екстрасенси, магове, развалящи магии, вместо да потърсят помощ от специалисти.

Според проф. Тодоров най-характерните заболявания в психиката на българина са постстресовите разстройства. „Стресът е нормална адаптивна реакция, но когато превишава нормалните възможности на организма, се превръща в дистрес. Затова се отключват депресии, агресия и други прояви", поясни специалистът. Той бе категоричен, че психичното здраве не намира адекватна оценка в българското обществото. Това се дължи на проявеното неразбиране на проблема от страна на управляващите. „В последните години има ръст на психичните заболявания, но точна статистика никъде не се води, защото дори се променят и диагнози, за да могат определени хора да получават безплатни медикаменти", коментира проф. Тодоров.

По-рано през деня проф. Тодоров бе отличен с почетния знак на Варна лично от кмета на града Кирил Йорданов заради приноса на професора в сферата на здравеопазването.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).