Проф. Вредевелд стана почетен доктор за приноса си в създаването на ВСУ

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:19 / 04.10.2011
825
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Проф. д-р Джордж Вредевелд стана десетият поред "Доктор хонорис кауза" на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" за особения си принос в създаването на висшето училище и утвърждаването на демократичните ценности в българското образование.

Известният американски професор получи днес нагръдния си знак, меморията и дипломата за почетен доктор от ректора на университета проф. д.ик.н. Анна Недялкова на официална церемония в Аула "Максима" в присъствието на преподаватели, студенти и гости от страната и чужбина.

През 1991 г., когато тръгнахме да създаваме първия частен университет в Североизточна България, имахме голям късмет, че проф. Вредевелд бе консултант за висшето образование у нас и се съгласи да ни помогне в изработването на новите учебни планове, заяви проф. Недялкова по време на церемонията. После той стана и първият чуждестранен преподавател във ВСУ "Черноризец Храбър", добави тя.

Проф. Вредевелд е известен американски професор по икономика, основател и директор на Икономическия център за обучение и изследвания в Университета в Синсинати. Научните му изследвания са посветени на факторите, които влияят на регионалното икономическо развитие, образованието, данъчната политика и качеството на пазара на труда. На такава тема бе и първата му академична лекция като почетен доктор на ВСУ "Черноризец Храбър" в Аула "Максима".

Като изтъкна ролята на университетите за икономическото развитие и качеството на живот, проф. Вредевелд сравни, че през 70-те години доходите на работещите в САЩ с висше образование са били с 40% по-високи от тези на неквалифицирания персонал, докато сега разликата е двойно по-висока. Според него присъствието на висше училище в един регион означава пряк достъп на местните компании до знание и квалифицирана работна ръка, повишен иновативен капацитет на икономиката, привлекателна среда и по-високо качество на живот. Такъв е примерът и за гражданите на Варна и на България с присъствието на ВСУ "Черноризец Храбър", подчерта проф. Вредевелд.

По програма тържествата, посветени на 20-годишнината от създаването на висшето училище, продължиха с академичен форум, на който бе представена най-новата инициатива на университета - "Академичен парк 2020". Тя обединява идеята за хармонизация на висшето образование за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж, в рамките на която ще се демонтрира нов модел на отношения между науката, образованието и бизнеса, стана ясно по време на научния форум.

За юбилея академичното ръководство награди преподаватели и служители, български и чуждестранни партньори с почетни медали и знаци. По решение на настоятелството на университета ректорът - проф. д.ик.н. Анна Недялкова, стана първият носител на златен медальон с лика на Черноризец Храбър за успешното развитие на Варненския свободен университет в навечерието на нейния четвърти поред мандат.

Кулминацията в честванията днес е юбилейно шествие на академичната общност на ВСУ по централните улици на Варна. Трите лъча бивши и настоящи възпитаници на университета, преподаватели и гости се събират пред хотел "Черно море", за да присъстват в 18:00 часа на тържествен концерт в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).