Производител от Варна: Истинският мед не може да се различи от имитиращите продукти без лабораторен анализ

Автор: Пламена Николова
Коментари (3)
11:35 / 22.04.2020
3364
Истинският мед не може да се различи от имитиращите продукти без да бъде направен лабораторен анализ. Това мнение изрази пред Областния информационен център-Варна Красен Христов – собственик на цех за преработка и пакетиране на пчелен мед в с. Куманово. Той се занимава с пчеларство от 1995г. и притежава 130 кошера в Еленския балкан, от които добива около тон и половина мед годишно. През 2007г. купува място в аксаковското село и започва семеен бизнес, след като печели проект на стойност 870 000 лв. по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013г., Мярка 123 "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“. Със средствата е изграден цял производствен цикъл. Предприятието разполага с помещения с площ 540 кв. м., в които се съхраняват суровините и готовата продукция. Закупено е оборудване - топилня, хомогенизатор, дозиращи машини, печатащо устройство, техника за етикиране. Предвидени са съблекални и стая за почивка на персонала. Капацитетът на предприятието е над 600 тона на година. Медът е изцяло горски – билки, акация, липа и манов.

Цехът разполага и със специална лаборатория, в която системно се прави анализ на меда. Така се установява дали продуктът, който се изкупува за преработка, има примеси.

"Всички други методи са неефективни и неточни. Чрез лабораторните анализи се откриват до 0,5 милиграма на килограм, ако има антибиотици и пестициди. Можем да се ориентираме дали един мед е истински и по марката. Всичко друго ще ви подведе. Няма как по вида, по консистенцията и вкуса да разберем дали става дума за истински мед, или за имитиращ продукт с примеси. Трябва да има лаборатория, да се вземат проби и да се анализира съставът на меда“, коментира Красен Христов. Според него буркан мед от 740 г. би трябвало да струва на пазара около 7 лв. Цени под тази говорят за съмнително качество.

Родните производители на мед са конкурентоспособни на европейския пазар, стига да няма внос от трети страни. Аржентинският, бразилският и украинският мед подбиват цените, твърди българският пчелар. По негови думи у нас се консумират годишно по 500 грама мед на човек, което ни отрежда едно от последните места по този показател в ЕС.

Като дългогодишен производител Красен Христов препоръчва билковия мед. Хора с проблемен стомах пък биха могли да консумират акациев.

 


Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Варна:
Благомир Коцев: Варна посреща Коледа и Нова година с изцяло обнов...
Протест "Нито една повече" във Варна и още няколко града
Варненци настояват за велоалеи на Аспаруховия мост 
Национален конкурс "Морето": Наградиха млади дигитални артисти въ...
Слънчево ще бъде във Варна утре
И във Варна удължиха ваканцията на учениците


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).