Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Производители слагат боя в хляба
Автор: Екип Varna24.bg 10:28 / 10.12.2009Коментари (0)1054
© Impact Press Group
Сладкарски бои слагали в хляба варненски производители само и само да печелят пазар. Този негативен резултат от кризата отчете пред медиите шефът на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите Иво Бонев. По думите му, производителите масово започнали да свалят цените на продуктите, за да печелят клиенти, а това неминуемо водело да използването на по-некачествени суровини. Цената на заводския хляб падна до 30 стотинки. На места даже се подаряваше, с цел да се спечели пазар, коментира Бонев.

Той информира, че във Варна все още няма фалирали хлебопроизводители, докато във Велико Търново например шест фурни преустановили работа. Една от седемте утвърдени фирми в града обаче спряла производство и вече се занимава само с търговия, като препродава стока.

През следващите месеци работещите в бранша ще продължат да фалират или просто да търгуват, прогнозира председателят на браншовата организация в морската столица. По думите му расте и броят на хлебопроизводителите, работещи в сивия сектор. Към него вече се числят повече от половината фирми в региона, твърди Бонев. Той посочи, че Регионалният съюз на хлебопроизводителите и сладкарите е създал холограмен знак, който се поставя на продуктите на тези от тях, които са доказали качеството си на работа.

До края на 2010 г. ще бъде открита Агенция по безопасност на храните, в случай че е осигурено необходимото финансиране. Това пък е обещал зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров на среща с браншовата организация преди време. Целта е да се уеднаквят критериите за производство на хранителни продукти, както и да се упражнява строг контрол при проверките. Така например и към момента предприятия работели без системата за безопасност на храните ХАСЕП, въпреки че наличието й е задължително от 2007 г. Само една фирма във Варна пък притежавала сертификат ISO.

От бранша продължават да настояват и за изготвянето на Етичен кодекс на производителите на хлебни продукти, както и за намаляване на Данък добавена стойност. В момента данъкът е 20%, а според производителите трябва да бъде между 6 и 12%, какъвто е в повечето европейски страни.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Политическо противоборство в САЩ
Сигнали за бомби в български училища
51-ото Народно събрание
Бюджет 2025
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: