Прокуратурата погва партиите за плакатите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:02 / 05.08.2009
1106
"Прокуратурата се самосезира по публикация във вашия вестник за неразчистените в града изборни плакати. Във връзка с това, ще бъде назначена проверка по случая". Това заяви за "Позвънете" административният ръководител на Варненска районна прокуратура Цветанка Гетова. Припомняме, че главният секретар на община Варна Михаил Куликов, обясни пред "Позвънете", че общината, съвместно с прокуратурата подготвят проверки на партиите за неразчистените плакати. След излизане на публикацията обаче от прокуратурата заявиха, че до момента те не са уведомени за подобно нещо. "Преди излизане на публикацията ви, никой от общинската администрация не ни е уведомявал за това и не бе искал съдействие", категорична бе прокурор Гетова.

До момента, във Варна няма никой наказан за непочистените агитационни материали, въпреки че даденият за тази цел срок изтече преди по-малко от месец. Повечето партийни централи твърдят, че са получили изрични уверения от фирмите, ангажирани с рекламната дейност по изборите, че са премахнали плакатите от града. Неотстранени агитационни материали могат да бъдат забелязани на много места във Варна, показа обаче репортерска проверка на "Позвънете".
Едно от образуваните по време на изборите досъдебни производства - за купуване на гласове, вече е приключило с обвинителен акт, който е внесен в съда, съобщи още районният прокурор на Варна Цветанка Гетова. То бе срещу 58-годишната Ганка Жекова, която бе хваната в изборния ден да предлага по 20 лв. на граждани, за да гласуват в полза на НДСВ. "Делото бе внсено в Районния съд още на 17 юли тази година. Повдигнатите спрямо разследваното лице обвинения са по чл. 167 от НК - за купуване на гласове", уточни Гетова. Делото е насрочено за 14 октомври тази година във Варненския районен съд, съобщиха от пресслужбата на съда. Наказанието, което грози Жекова, ако бъде призната от магистратите за виновна е до 5 години затвор и глоба от 10 000 до 12 000 лв. Ако съдът прецени, че случаят е маловажен, подсъдимата може да се размине и с административно наказание.

Прокуратурата бе образувала и още едно досъдебно производство срещу мъж, който бе изхвърлил списък със 157 имена и ЕГН-та в боклука. "Разследването по случая продължава. Текат разпити с цел установяване на фактическата обстановка", заяви прокурор Гетова.

Източник: в. "Позвънете"


Виж коментарите (0)

Още по темата (105):
05.03.2010 Мъртва преселничка възкръснала за изборите
05.02.2010 Условна присъда за купуване на гласове във Варна по време на изборите
14.10.2009 Отложиха делото срещу активистката на НДСВ за купуване на гласове
14.10.2009 Адв. Юлиян Георгиев: НДСВ не ме е наемало да защитавам Ганка Стойкова
14.10.2009 Четирима са кандидатите за кмет на предстоящите избори в село Щипско, Вълчидолско
13.10.2009 Националното следствие се заема с гласуването в Турция
Още новини от Новини от Варна:
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен
Кметът на Варна: Предците са ни оставили голям урок - можем да ск...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).