Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Прокурорите във Варненско не достигат
Автор: Екип Varna24.bg 15:14 / 17.03.2011Коментари (0)835
©
Щатът на Окръжна прокуратура Варна е крайно недостатъчен. Това обяви шефът на окръжните обвинители Владимир Чавдаров.

От 19 прокурори в Окръжна прокуратура 14 са на щат, а 4-ма са командировани от други региони, уточни Чавдаров. Той разкри още, че са правени предложения за увеличаване на щата, но на този етап се очаква Висшият съдебен съвет да изработи свое виждане по въпроса. Окръжният прокурор изрази съмнение скоро да има увеличаване на щата. А причината била в законови пречки.

Недостиг на прокурори има и в трите районни прокуратури във Варненско. Районна прокуратура Варна по щат е 48 човека. Реално обаче там работят 33-ма прокурори, тъй като в майчинство има 15 случители. При четирима щат в Провадия работят трима районни прокурори, а в Районна прокуратура Девня действащите обвинители били двама, при трима на щат, посочи прокурор Чавдаров, който представи отчетен доклад за работата на Окръжна прокуратура през миналата година.

По работа срещу организираната престъпност Варненската окръжна прокуратура е на второ място в страната, след Софийски градски съд. През миналата година окръжните обвинители в морската столица са наблюдавали 32 досъдебни производства срещи организирани престъпни групи, стана ясно от отчета. Въпреки че през миналата година варненските обвинители са работили по няколко случая на корумпирани общински и данъчни служители, местните обвинители считат, че не са успели да се справят с корупцията в региона.

През изминалата година във Варненско са били извършени 6 престъпления. 4 от тях са разкрити, показва отчетът на Окръжна прокуратура. Два са взривовете, по които прокуратурата работи по разкриване на извършителите.

През миналата година най-успешна е била работата по разкриване на изнасилвачи. Извършителите на всичките 10 регистрирани изнасилвания са разкрити.

Извършените грабежи са 270, 40 от които въоръжени. 110 от този вид престъпления са разкрити. 4999 са кражбите, регистрирани през миналата година. Едва 29 на сто от тях са разкрити. От 308 посегателства върху моторни превозни средства разкрити са едва 19 %.

През 2010 г. са регистрирани 168 наркопрестъпления. 144 от тях са разкрити. Иззети са над 8 кг кокаин, близо килограм хероин, над 162 кг канабис и половин килограм амфетамини. В сравнение с минали години се наблюдава свиване на пазарния дял на хероина за сметка на завишаване на потреблението на синтетични наркотици и марихуана. Потреблението на кокаин имало цикличен характер и зависело от от туристопотока през лятото, показва анализът на Окръжното обвинение.

Като цяло през годината Варненска окръжна прокуратура е работила по 9557 досъдебни производства. Внесени в съда са били 2459 прокурорски акта срещу 2991 лица. Осъдени са били 2822 лица. Оправдани са били 52-ма.

"Допреди година-две се тревожихме за работата в този регион. След промяна на ръководството на трите прокуратури във Варна - районна, окръжна и апелативна, работата рязко се подобри", похвали колегите си на местно ниво Камен Ситнилски - заместник-главен прокурор. По думите му трите варненски прокуратури са допринесли немалко за положителните резултати, отчетени пред Европейската комисия. Заместник-главният прокурор оцени като отлични показателите на Окръжна прокуратура. Според него към положително се е променил духът, организацията и качеството на работа.

"Винаги има място за усъвършенстване. Но Варненска окръжна прокуратура е една от най-добрите и ние идваме да й го съобщим", отбеляза Явор Бояджиев - завеждащ отдел "Инстанционен контрол" във Върховна касационна прокуратура.

Източник: Дарик









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: