Променливо налягане и ерозирали тръби късат водопроводи във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:15 / 03.01.2012
1486
В края на миналата година при изкопни работи бе прекъснат централният водопровод от Девненските извори за Варна. Аварията стана заради търговци на скрап, които копаели с багер в търсене на метали. Обект на набезите бе старата инфраструктура на неработещи девненски заводи.

Прекъснатият водопровод осигурява около 20% от водата на Варна и градът не беше заплашен от воден режим. Инцидентът обаче показа колко уязвима е обществената ВиК инфраструктура.

Водопроводът "Девня-Варна" е строен през 50-те години на миналия век, като първоначално дебитът му е бил 50 л/сек. Капацитетът стига до 1600 литра в секунда, след като е поставена стоманена тръба през 1989 г. Водата от девненските карстови извори е една от най-качествените в региона. Основният провод, който захранва Варна, е "Китка-Варна" с водоизточник яз. "Камчия", като водоподаването е 1800 л/сек. Построен е през 1975 г. "ВиК" ООД - Варна, поддържа и обслужва над 4300 км водоснабдителна мрежа, от които 1100 са на територията на града. Проводите са ерозирали, заради което водното дружество отчита сериозни загуби на питейна вода. Около 40% от липсите обаче се дължат на кражби. В момента се работи по строителството на най-модерния в региона провод "Камчийски пясъци", който се изпълнява с чугунени тръби. Тръбите на дружеството обаче практически не достигат до новопоявилите се вилни зони като "Перчемлията" и десетки селища в община Аксаково, които през последните години се пооживиха, след като десетки варненци и чужденци си купиха къщи. Недостигът на питейна вода в някои от районите е и заради поливане на градини. Честите аварии в идеалния център на Варна се дължат на комбинацията от променливо налягане и ерозиралите тръби, които се пукат при всеки по-сериозен напор на водата. Затова и ВиК - Варна, работи по проект за въвеждане на регулатори на налягането. Цената на един регулатор е около 100 000 лв., като се очаква инвестицията да се изплати за 2-3 години само от икономия на средства за аварийни ремонти.

Приоритет на ВиК - Варна, е изграждането на нова или реконструкция на съществуващата пречиствателна станция на Златни пясъци. Правителството наскоро отпусна необходимите средства за проекта. Очаква се новото съоръжение да има капацитет за 72 000 жители, като в сумата влиза и вилната зона "Ален Мак". "Проектът трудно ще бъде защитен, защото съоръжението работи на пълни обороти само три месеца в годината. Новата станция може да заработи до 2015 г.", коментира директорът на ВиК - Варна, инж. Веселин Русев. Изграждането е по проект на стойност 48 млн. лв. и се финансира от ОП "Околна среда". Първият етап на проекта - проектирането, трябва да започне в началото на тази година. Очаква се екипът да предложи три варианта, от които възложителят да избере най-подходящия. Същевременно ВиК -
Варна, ще стартира до няколко месеца проекта за дълбоководно заустване на водите от сегашната пречиствателна станция. Тръбата трябва да отведе отпадъците на 1 морска миля в морето. Това временно решение ще позволи да се прекъсне работата на пречиствателната станция, докато заработи новата.

Източник: в. "Строителство имоти"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).