Проституцията - нормална професия за младите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:46 / 31.03.2010
896
Младите хора възприемат проституцията като съвсем нормална професия. Това е един от основните изводи на проучване, реализирано в рамките на българо-холандски проект, насочен към предотвратяване трафика на хора в двете страни. В реализираното в края на миналата година изследване са участвали около 300 души от Варна и още толкова от Сливен. Именно това са двата града, от които най-често са жриците на любовта, създаващи проблеми на властите в Холандия. Младите хора живеят в състояние на перманентна криза, неудовлетвореност и безперспективност, показва още проучването. 50% от тях декларират, че доходите им не им осигуряват „нормален живот". Около 25 на сто са на мнение, че в България не могат да изкарват добри пари.

74% от анкетираните варненци заявяват, че са чували за свои съгражданки, които са заминали да работят като проститутки в чужбина. На въпроса има ли много такива, 37 на сто отговарят положително. Младите жени сами вземат решение да се занимават с проституция, смятат 32% от анкетираните жители на Варна. Според 35 на сто от тях българските жрици на любовта в чужбина заработват наистина добри пари. Проститутките навън изкарват много по-големи суми от българските си колежки, са на мнение пък 32% от анкетираните.

Преобладаващото мнение е, че жените, решили да работят като проститутки в чужбина, са предимно без образование и перспективи. Същевременно 76% биха се опитали да разубедят свои познати, решили да изкарват „лесни пари" в Холандия. 30 на сто заявяват, че не биха били приятели със завърнали се у нас проститутки.

35% посочват, че са чували за сутеньори, които обикалят около училищата, а всеки шести е на мнение, че жертва на насилствена проституция може да стане и жена, която няма вземане-даване с подземния свят. Доверието в институциите е твърде малко, сочи проучването. 46% смятат, че жените, оплакали се в полицията, че ги принуждават да проституират, едва ли ще получат помощ.

Именно подобряване на сътрудничеството между правоохранителните и правоприлагащите органи у нас, както и между службите в България и Холандия, цели съвместният проект. Вече са проведени обучения на служители от отдела за противодействие на трафика на хора в Министерството на вътрешните работи с цел усвояване на специфични познания и умения. Акцент се поставя и върху повишаването на капацитета на неправителствения сектор.

Според статистиката 288 българи са станали жертви на трафик през миналата година, като 209 от тях са жени, а 46 деца. Най-често децата се трафикират с цел джебчийство. 5 жени, жертви на трафик, пък са получили до момента помощ в създадения преди около година кризисен център във Варна.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).