Протестират срещу екстрадицията на варненец

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:40 / 13.08.2013
632
За 9 часа във Варненския окръжен съд е насрочено заседание за разглеждане искането за екстрадиция на Ваньо Минков, разследван в САЩ за "заговор за извършване и подпомагане на измама по телеграфен път, за заговор за кражба на идентичност (кражба на лични данни и банкова информация), заговор за извършване на престъпления срещу САЩ чрез измама по компютърен път". Час по-късно - в 10 часа, Апелативният съд ще разгледа жалбата срещу мярката за неотклонение "задържане под стража" на 31-годишния варненец.

Преди началото на двете съдебни заседания, в 8,30 часа пред Съдебната палата на площад "Независимост" близки и приятели на Ваньо Минков протестират срещу екстрадицията му, съобщава Дарик. В поканата за събитието във Facebook се посочва, че доказателства срещу варненеца при обиските във Варна не са били открити, а Ваньо е на път да стане "жертва на един абсурден договор, подписан от български държавници, които предават своите граждани на ударите на чуждо, непознато и абсурдно за нас българите законодателство".

"Надяваме се да се съберат повече хора на протеста, за да получим по-голяма публичност и медийна подкрепа, но се надяваме да проявите разбиране, че на самото дело ще присъстват най-близките хора на Ваньо, тъй като залата не може да побере всички желаещи. Това обаче няма да попречи да изявите своята гражданска позиция, нито да защитите правата си", пише в социалната мрежа Атина Иванова - приятелка на задържания. Тя организира и протеста пред Съдебната палата.

В началото на юни тази година, въз основа на Заповед за арест, издадена от Федерален съд на САЩ, Окръжният съд задържа временно за 60 дни Ваньо Минков. Американските власти поискаха временното задържане на българина, както и извършването на редица процесуално следствени действия. Още тогава стана известно, че срещу сънародника ни има повдигнато обвинение от прокурор на щата Ню Джърси, затова, че от лятото на 2011 до април 2013 година той е набавял от различни източници данни от банкови карти и ги продавал по интернет. Американските власти разследвали Минков за участието му в схема за кражба на лични данни и банкова информация на американски граждани с цел данъчни измами.

През юни и втората съдебна инстанция - Апелативен съд Варна, потвърди законността на първоначалния арест на Минков, който е съобразен с всички изисквания на Договора за екстрадиция между България и САЩ, ратифициран от нашата страна през май 2009 година. Престъпленията, за които българинът е обвинен, не са политически и се наказват както в България, така и в САЩ, където законът предвижда до 30 години лишаване от свобода.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).